Ciupercile au forme încântatoare si bizare, unele sunt foarte gustoase si hranitoare, altele au importante calitati medicinale, dar sa nu ignoram faptul ca pot comunica între ele, printr-un „limbaj” care prezinta o asemanare structurala cu vorbirea umana, prin intermediul semnalelor electrice emise.
Ele pot produce sonoritati interesante, e drept, cu putin ajutor de la muzicianul canadian Tarun Nayar, inventatorul unui algoritm bazat pe inteligenta artificiala – „Modern Biology” – care compune muzica electronica inspirata din natura.
Multe dintre piesele pe care le numeste „muzica organica” sunt create prin înregistrarea impulsurilor bioelectrice de la plante si ciuperci vii, care sunt apoi suprapuse cu compozitiile originale ale lui Nayar. Folosind o varietate de sintetizatoare modulare si cabluri mici conectate simplu la ciuperci, el este capabil sa „extraga” unele dintre cele mai fascinante sunete din aceste organisme.
Tarun Nayar este biolog calificat, având si o pregatire în muzica clasica indiana înca din copilarie. Acest amestec sinergic de stiinta si arta i-a influentat constant viata. „Cred ca aceasta practica este o modalitate directa de conectare cu mediul înconjurator si de a ne aminti ca natura este vie. În sensul cel mai direct si mai realist, totul creste cu electricitate si vibratii, iar tehnica mea de compozitie se foloseste de asta, a explicat muzicianul. De fapt, este o tehnica destul de veche, însa dezvoltata cu aproximativ 20 de ani în urma. Componen-ta melodica principala a multor compozitii ale mele este o planta sau o ciuperca bioelectrica ce scoate un murmur continuu si apoi pun alte instrumente si sintetizatoare pentru a încerca sa capteze trairea momentului. Aproape întotdeauna lucrez si înregistrez afara, asa ca asta constituie o sursa de inspiratie considerabila.”
Pe lânga faptul ca lucreaza cu ciuperci, Nayar se extinde pentru a încorpora impulsurile bioelectrice de la alti „candidati”, precum papaya, mango, pepene verde si cactusi. El este fascinat si de integrarea sunetelor locurilor salbatice, precum cele din padurile vechi, deoarece considera ca este important sa stimuleze constiinta oamenilor pentru a ajuta la protejarea acestor ecosisteme.
Nayar considera ca a ramâne conectat cu natura este vital pentru a pastra speranta si pozitivitatea, el construind „peisaje” sonore din captarea ritmurilor bioelectrice invizibile, ulterior convertite în sunete muzicale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii