Iarna, anul 2000. Ce altceva poate sa faca un iscoditor SF-ist decât sa încerce sa citeasca în biti prezentul pentru a întelege, cât de cât, cascadele, tornadele si furtunile viitorului?
Am în fata „Starea lumii”, o culegere de date statistice pe care a tradus-o Editura Tehnica, dupa lucrarile Institutului de Supraveghere a Lumii (Worldwatch Institute) din Chicago si.
Iarna, anul 2000. Ce altceva poate sa faca un iscoditor SF-ist decât sa încerce sa citeasca în biti prezentul pentru a întelege, cât de cât, cascadele, tornadele si furtunile viitorului?
Am în fata „Starea lumii”, o culegere de date statistice pe care a tradus-o Editura Tehnica, dupa lucrarile Institutului de Supraveghere a Lumii (Worldwatch Institute) din Chicago si…potrivesc datele pe tendintele actuale, asa cum le vad eu. Si vad, prin ocheanul cu care privesc spre anii 2025 ca, de la 45% astazi, locuitorii în mediul urban vor reprezenta 65% din populatia viitoare. Ei vor trai in 6800 de orase cu peste 100000 locuitori (astazi 3880 asemenea orase) si 650 megalopolisuri cu peste un milion de oameni (acum, doar 380). Saracii din mediul rural vor fi, spun cifrele, extrapolate, circa 3050000000, la care se vor adauga locuitorii mahalalelor din orasele anilor 2025, ei fiind în numar de circa 2100000000 – cu un total de 5,15 miliarde saraci, viata Pamântului nu va fi usoara, la sfârsitul primului sfert al secolului viitor, daca civilizatia Pamântului nu va lua cu adevarat în procesare, în anii urmatori, acest nelinistitor parametru al vietii noastre care este saracia. Cât vom trai? Mult mai mult – chiar daca unii dintre noi vor trai mai rau – caci de la 36,2 ani speranta de viata în 1900, s-a ajuns la circa 66 ani acum si se va ajunge, probabil, la 72,5 ani, în 2025.
Câti oameni, în total? Probabil 8,5 miliarde, daca ritmul de crestere – totusi, încetinit, fata de 1950-1960 – continua. Vor fi cu un sfert mai multi nord-americani decât acum, cu 2/7 mai multi sud-americani, cu 1/6 mai multi europeni, cu un sfert mai multi rusi si alti ex-sovietici, o sesime mai multi chinezi, 5/14 mai multi indieni, cu o cincime mai multi asiatici (în afara chinezilor si indienilor) si se va dubla populatia Africii. Se vor naste în medie 2,36 copii per familie. Religii: crestinii vor fi 35,5% din populatia lumii, musulmanii 20,2% hinduismul va avea 13,1%, budistii 5,7%, iar fara religie – ca mine – vor fi 17,8%.Se vor casatori, în 2025, cinci cupluri la mia de locuitori si doar unul va divorta în acel an. De la 13400 dolari actualul Produs Intern Brut pe cap de locuitor planetar, se va ajunge la, spune statistica, 14200 dolari pe an pentru fiecare, deci ne vom îmbogati, cât de cât, unii mai mult, altii mai putin. Iar 85% din populatia lumii se va fi alfabetizat – fata de 55% acum.
Somajul? Din pacate, de la 100 milioane de pamânteni fara lucru, acum, se va ajunge la dublul cifrei. Vom avea un televizor si un receptor radio la 1,7 locuitori, numarul ziarelor si revistelor se va dubla. Vom scoate din maruntaiele Pamântului 30 miliarde barili de petrol pe an, vom produce 1000 Twh „nuclear”, 40 milioane automobile computerizate si putin poluante si 25 milioane roboti industriali. Vom circula pe 40 milioane km sosele, numarul pasagerilor si tonelor de marfa transportate pe caile ferate se va dubla, iar pe calea aerului se va tripla. Un medic va îngriji 2500 de pacienti – în medie, fireste -, în spitalele terestre vor fi fost instalate, în 2025, circa 23 milioane paturi, îngrijirea medicala costându-i, pe urmasii nostri, circa 4000 miliarde dolari S.U.A. Diferenta între rase se va sterge, dar problemele minoritatilor vor ramâne. Nu stiu ce politica vor face urmasii, ce ideologii se vor naste, ce fel de partide se vor forma.
Soldatii înca vor exista, 15 milioane de militari cheltuind, pentru diverse expeditii razboinice (sau pacificatoare), 100 miliarde de dolari.
Marile companii nu vor mai tine seama de frontierele statelor, dar legi severe vor îngradi, speram, salbatica economie de piata de astazi. Multe specii de animale si plante vor fi disparut din sistemul ecologic – dar trei mari strapungeri se vor fi facut deja: Inteligenta Artificiala este deja, demna de luat în seama, înca servitor, dar, în curând, partener al lui Homo Sapiens; a doua, se umbla deja în gene si cromozomi, cu medicamente fabricate de industria farmaceutica nascuta de cercetarile în genomul uman; si a treia, începe marea batalie pentru eradicarea prostiei, prin interventii directe în creierul uman si interfatarea cu sisteme electronice, îmbunatatirea memoriei fiind decisiva pentru viitorul unui Sapiens dopat, în drum spre nebuloasele lui viitoruri.
În sfârsit: roboti-mineri pe Luna si centura de asteroizi, montarea „statiilor Lagrange”, omul însusi pe Marte, calcând solul Planetei Rosii, misiuni robotizate catre Soare, Venus, Jupiter (unde „Galileo” înca lucreaza), Saturn (sonda „Cassini” si altele), Uranus, „expresul” pentru îndepartata Pluto si „luna” sa, Charon, chiar încercari de cercetari ale Centurii Kuiper si a norului Oort, din apropierea Sistemului Solar – iata ce scrie în globul de cristal pentru anii 2025.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii