Din punct de vedere stiintific, in viziunea lui C.R. Snyder, psiholog la Universitatea din Kansas, speranta nu reprezinta doar o imagine luminoasa si ideea ca totul va fi bine ci si "credinta ca exista vointa si posibilitatea de a-ti atinge scopurile, indiferent care ar fi ele". In studiul sau asupra sperantei si a puterii acesteia in confruntarea cu diverse obstacole, omul de stiinta a ajuns la concluzia ca studentii cu un nivel scazut de speranta au renuntat repede la indeplinirea scopului (marirea notei era scopul), fiind coplesiti de diverse ganduri si demobilizati, pe cand cei cu un grad mai inalt de speranta si-au indeplinit scopul fixat, stiind de fapt, cum sa se motiveze.
Optimismul, ruda apropiata cu speranta, reprezinta un orizont de asteptare conform caruia lucrurile se vor rezolva pana la urma in mod convenabil, in ciuda tuturor obstacolelor. Testele de inteligenta ajuta la stabilirea capacitatilor intelectuale, pe cand optimismul scoate in evidenta ce persoane vor renunta si care vor reusi atunci cand situatia devine mai neplacuta. Optimismul ca si speranta ajuta, dupa cum avea sa demonstreze un studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania, la prezicerea reusitei la invatatura. Astfel, rezultatele la testul de optimism au fost un indicator mai bun in prezicerea notelor din primul an de facultate decat rezultatele la testul SAT (test care are o fidelitate mare fata de IQ si care prevede cum se vor descurca studentii in facultate) sau notele din liceu.
Gena care ne face optimisti
Conform sursei Medical Xpress, cercetatorii ar fi descoperit ca oamenii care au fie doua nucleotide (unitati de baza ale ADN-ului) "A" (adenina), fie una de tip "A" si una de tip "G" (guanina) la nivelul genei OXTR, sunt mai putin optimisti si au sanse mari sa fie depresivi , decat cei care poseda doua nucleotide "G" la nivelul genei in cauza.
Profesorul Shelley E. Taylor de la UCLA, a declarat ca "suspectam de mult timp ca exista o gena care conditioneaza aceste 3 elemente cheie pentru bunastarea psihologica, astfel ca de ani buni am incercat sa o descopar, insa nu ma asteptam ca aceasta sa fie gena care influenteaza optimismul". Gena in cauza este cea a receptorului de oxitocina (OXTR), iar oamenii de stiinta, dorind sa afle mai multe despre ea, au analizat chiar si modul in care influenteaza simptomele depresiei.
Cu toate acestea specialistii ne spun ca nu genele ne "scriu" destinul. Vestea buna pe care ne-o dau este ca in ciuda rolului acestei gene, nu au descoperit nimic care sa impiedice oamenii sa invete tehnici pentru a face fata stresului. Studiul indica faptul ca nivelul crescut de oxitocina tinde sa duca la un comportament mai sociabil, aceasta caracteristica manifestandu-se preponderent la femei.
Insa, avand in vedere ca gena OXTR interactioneaza si cu alte gene, cercetarile continua pentru a afla care este influenta asupra comportamentului uman. "Pana acum, oamenii se indoiau ca genele pot prezice comportamentul sau starea psihologica a unei persoane. Acest studiu risipeste orice dubiu", declara profesorul Taylor, unul dintre autorii studiului.
Atitudinea fata de viata afecteaza sistemul imunitar
"Cand oamenii sunt optimisti, sustine profesorul de psihologie Susan Segerstorm intr-un articol publicat in revista "Psychological Science", sistemul imunitar al acestora este destul de puternic. Cred ca atunci cand oamenii sunt optimisti in ceea ce priveste problemele lor de viata, ei sunt mai putin vulnerabili la infectii virale". Studiul realizat de psihologii de la Universitatea din Kentucky demonstreaza ca atitudinea fata de viata afecteaza sistemul imunitar al unei persoane, nu doar imbunatateste sistemul cardiovascular.
A vedea binele din orice lucru rau, a te opune raului, a sti sa transformi o infrangere in victorie, a sti sa pierzi atunci cand esti depasit de situatie, inseamna ca ai o gandire pozitiva, esti un optimist. Optimistul nu este suspicios, rautacios, barfitor, sententios sau gelos. Optimistul este mai intotdeauna "contagios". Daca preluam, prin empatie o parte din energia sa benefica, putem traversa cu mai multa usurinta momentele dificile ale existentei noastre.
IOANA FLORIA
Comentarii