Editura Rosetti propune specialistilor o foarte interesanta „Culegere de practica judiciara în materie penala 2000” în colectia sa de Drept Penal/Drept procesual penal. Continuând seria culegerilor initiate de catre regretatul judecator Vasile Papadopol, eminent jurist, lucrarea contine o selectie riguroasa a celor mai semnificative hotarâri pronuntate în apel si în recurs de catre cele doua sectii penale ale Curtii de Apel Bucuresti în cursul anului 2000.
Editura Rosetti propune specialistilor o foarte interesanta „Culegere de practica judiciara în materie penala 2000” în colectia sa de Drept Penal/Drept procesual penal. Continuând seria culegerilor initiate de catre regretatul judecator Vasile Papadopol, eminent jurist, lucrarea contine o selectie riguroasa a celor mai semnificative hotarâri pronuntate în apel si în recurs de catre cele doua sectii penale ale Curtii de Apel Bucuresti în cursul anului 2000. Colectivul redactional este compus din 12 reputati judecatori de la sectia I si a II-a penala: Viorica Costiniu (sectia I), Anca Dicu (II), Angela Dragne (II), Violeta Hutopila (I), Ionut-Mihai Matei (II), Despina Mihai (I), Stan Mustata (I), Antoaneta Nedelcu (I), Viorel-Adrian Podar (II), Rodica-Aida Popa (vicepresedinte), Lucian Popescu (judecator inspector), Ioana Surdescu (vicepresedinte). Lucrarea a fost îngrijita, coordonata si sistematizata de judecator dr. Dan Lupascu, Presedintele Curtii de Apel Bucuresti. În prefata la „Culegere”, vorbind despre substanta cartii si profilul ei, Presedintele CA Bucuresti, dl. judecator Dan Lupascu spune: „În general, hotarârile publicate se încadreaza în ceea ce se cheama jurisprudenta acestei instante, adica modul în care este judecata în mod obisnuit o pricina. În anumite materii însa materialul publicat pune în evidenta o practica neunitara, care reclama o interventie corespunzatoare sub aspect doctrinar, jurisprudential si, eventual, legislativ”.
Daca alegem un exemplu, la întâmplare, o facem pentru a sublinia, în primul rând, complexitatea cazurilor carora judecatorii trebuie sa le faca fata zi de zi.
„Omor deosebit de grav. Cruzime”: Prin sentinta penala 10/07.01.2001, Tribunalul Bucuresti – sectia II-a penala a hotarât, printre altele, condamnarea inculpatului S.M.I. la pedeapsa de 25 de ani închisoare. Pe scurt, în mai 1999, inculpatul s-a dus acasa la victime, doua surori. Sub efectul bauturilor alcoolice si cu acordul uneia dintre femei, inculpatul a întretinut raporturi sexuale. Cei doi au fost surprinsi de sora. Pe fondul scandalului, inculpatul a omorât-o cu lovituri de cutit. Pentru ca cealalta femeie a sarit în apararea surorii ei, femeia a avut aceeasi soarta. „Prin motivele scrise, sentinta a fost criticata pentru netemeinicie sub aspectul gresitei individualizari a pedepsei aplicate, parchetul solicitând, fata de gravitatea faptei, aplicarea detentiei pe viata si majorarea pedepsei complimentare”. Oral, reprezentantul parchetului a cerut sa se retina si dispozitiile art.176 lit.a. C. pen., considerând ca inculpatul, aplicând victimelor mai multe lovituri de cutit, a comis omorul prin cruzimi. Apelurile au fost respinse ca nefondate. Într-o nota explicativa la acest caz, aflam motivul respingerii recursului: „inculpatul a aplicat victimelor, cu un cutit, mai multe lovituri, lezându-le organele interne. Toate acestea s-au desfasurat într-un interval scurt de timp… inculpatul a urmarit sa suprime viata victimelor si nu sa le cauzeze suferinte si chinuri prelungite în timp”. Cu alte cuvinte ideea de „cruzime” n-a existat în acest caz. Inculpatul a primit, în final, o pedeapsa de 30 de ani închisoare.
„Culegerea de practica judiciara în materie penala” ofera o lectura instructiva chiar si pentru cei din afara profesiei. Dar pentru cei interesati, „Culegerea” este un adevarat instrument de lucru, care pune în evidenta evolutia jurisprudentei în materie penala si procesual penala la instanta care are în circumscriptie municipiul Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ilfov, Ialomita si Teleorman.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii