Micut ca dimensiuni, scorpionul ramane una dintre vietatile cele mai temute, din cauza efectului potential letal al inocularii veninului sau.
Totusi, daca artropodul care poarta in varful cozii cumplita amenintare este foarte cunoscut, in schimb putini sunt cei care stiu ca acesta are un „opus” al sau.
In cazul de fata, oamenii de stiinta il mentioneaza – pe intelesul tuturor – „pseudoscorpionul”. El face parte dintr-un grup de creaturi minuscule, in care mai sunt inclusi, de pilda, crabul de pamant si paduchii de carte. Inrudirea lor urca in timp pana in urma cu aproape 400 de milioane de ani, unde isi regasesc un stramos comun. Totusi, cum se face ca un „scorpion” este considerat bun?
In general, pseudoscorpionii sunt benefici, deoarece distrug larvele moliilor de haine, larvele gandacilor de covor si de padure, furnici, acarieni si muste mici. Acestia traiesc in toate zonele cu clima tropicala si temperata. La fel ca paianjenii, acarienii si capusele, scorpionii falsi sunt arahnide cu opt picioare si au reusit sa colonizeze medii subterane complet intunecate. Se ascund in pesteri, in sol, in crapaturile pietrelor, sub scoarta copacilor doborati, iar cateva specii s-au adaptat habitatului uman, fiind intalnite uneori intre filele cartilor (asa-numitul scorpion de carti), in crapaturile cladirilor, ori in colturile ascunse ale mobilierului vechi.
Pseudoscorpionii sunt activi in lunile calde ale anului, iar iarna ei isi tes un cocon de matase pentru a hiberna. Matasea mai este folosita la constructia unor mici camere pentru depunerea oualor si pentru naparlire.
In ciuda aspectului lor infiorator, falsii scorpioni nu prezinta niciun pericol pentru oameni. Ei ilustreaza de fapt si unul dintre cele mai fascinante exemple de comportament de imperechere si ocrotire parinteasca din lumea nevertebratelor.
Au un dans de imperechere elaborat si incantator: masculul vibreaza si „pozeaza” in fata femelei, isi aseaza… darul de petit pe pamant si apoi se misca impreuna intr-un dans complicat in jurul acestui mic teritoriu.
De asemenea, mamele isi ingrijesc foarte atent odraslele purtandu-le pe spatele lor si protejandu-le de pradatori si de alte amenintari.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii