Multe studii recente au relevat existenta unei corelatii intre durata somnului nocturn si aparitia unor suferinte. Un studiu al cercetatorilor italieni a evidentiat faptul ca riscul obezitatii creste cu 55% cand se doarme mai putin de cinci ore pe noapte.
E bine de stiut ca problemele de diabet, tensiune arteriala, imunitate scazuta si unele cancere sunt, de asemenea, mai frecvente la cei care nu dorm suficient. Dar, ce inseamna suficient? Chiar daca nevoia de somn difera de la un individ la altul, specialistii recomanda 7-8 ore de somn pe noapte.
E bine de stiut ca si calitatea somnului poate pune probleme. Pentru a fi bine recuperat fizic si psihic, se impun unele conditii pentru a adormi rapid si pentru a avea un somn de calitate. Iata cateva sfaturi in acest sens:
– Daca doriti sa dormiti bine, stabiliti o ora la care sa va culcati in fiecare seara. De dorit, inainte de ora 23.
– E de preferat ca la cina sa mancati echilibrat si variat, iar la final sa beti un ceai calmant.
– Un ceai de hamei, preparat dintr-o lingurita de planta la o cana de apa fierbinte, infuzat, indulcit cu miere, baut caldut, inainte de culcare, va poate ajuta sa dormiti bine.
– Si un ceai de flori de tei este somniferul natural perfect.
– Mai trebuie sa stiti ca levantica este un tonic excelent pentru sistemul nervos, care va confera o stare de liniste si de relaxare inainte de somn. Asa se explica faptul ca o baie facuta inainte de culcare, cu cateva picaturi de ulei de levantica adaugate in apa, va va induce somnul rapid.
– Pentru o ambianta cat mai propice somnului, puteti parfuma aerul din camera cu ace de brad, petale de flori, coji de fructe sau alte plante aromate, cum sunt menta, cimbrisorul sau busuiocul.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii