• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Puternice eruptii solare au lovit Pamântul saptamâna trecuta      

Puternice eruptii solare au lovit Pamântul saptamâna trecuta      

13 noiembrie 2003
in Glob
A A

          Furtuna magnetica
          
          Saptamâna trecuta, Pamântul a fost tinta unor furtuni magnetice fara precedent în ultimii treizeci de ani, provocate de doua puternice eruptii solare. O prima eruptie solara a survenit marti, ora 11,00 GMT, si a fost însotita de un masiv jet de particule ionizate care au atins Pamântul miercuri, în jurul orei 6,13 GMT, cu zece ore mai devreme decât prevazusera specialistii.

          Furtuna magnetica
          
          Saptamâna trecuta, Pamântul a fost tinta unor furtuni magnetice fara precedent în ultimii treizeci de ani, provocate de doua puternice eruptii solare. O prima eruptie solara a survenit marti, ora 11,00 GMT, si a fost însotita de un masiv jet de particule ionizate care au atins Pamântul miercuri, în jurul orei 6,13 GMT, cu zece ore mai devreme decât prevazusera specialistii. „Furtuna geomagnetica n-a avut nevoie decât de 19 ore pentru a ajunge pe Pamânt, este una dintre cele mai rapide furtuni ale acestui ciclu solar”, a explicat meteorologul spatial Larry Combs de la Agentia americana de studiere a oceanelor si atmosferei (NOAA). Este vorba despre o furtuna magnetica de o intensitate extrema, a mai precizat expertul, clasata G5, nivelul cel mai ridicat existent. Miercuri, specialistii de la NOAA au detectat o a doua explozie solara, petrecuta în jurul orei 20,48 GMT, furtuna magnetica atingând Terra joi, la ora 15,00 GMT. „E ca si cum Pamântul ar sta în fata unui tun gigantic care este Soarele, care la un moment dat a tras doua salve teribile”, a explicat fenomenul John Kohl, astrofizician la Harvard-Smithsonian Center for Astrophisics si responsabil al spectometrului ultraviolet aflat pe observatorul americano-european SOHO, plasat în spatiu pentru studierea Soarelui si a heliosferei. „N-am mai vazut ceva similar în toata cariera mea de astrofizician”, a adaugat John Kohl. Furtunile geomagnetice produse de cele doua formidabile eruptii solare nu puteau sa nu-si lase amprenta asupra Pamântului, si nu e vorba doar despre aparitia splendidelor aurore boreale, ci si de perturbarea unor activitati terestre, cele mai afectate fiind serviciile de telecomunicatii. Agentia spatiala japoneza a anuntat ca a pierdut legaturile de comunicare cu unul din satelitii ei aflat pe orbita, Kodama, fapt petrecut chiar miercuri, în momentul când prima furtuna magnetica a atins atmosfera Pamântului. Particulele ionizate au mai creat câteva interferente în reteaua electrica din nordul SUA si în Canada, dupa informatiile transmise de NOAA. Particulele ionizate emise de eruptiile solare calatoresc cu viteza de 2.000 km/s, în vreme ce razele X strabat spatiul cu viteza luminii. Cea mai puternica eruptie solara a actualului ciclu solar, un ciclu solar dureaza 11 ani, a fost observata în luna aprilie a anului 2000, dar furtuna magnetica, spre deosebire de cea de saptamâna trecuta, nu s-a îndreptat spre Pamânt. Pentru sanatate, furtunile magnetice nu reprezinta nici un pericol, deoarece particulele ionizate sunt absorbite sau deviate de scutul atmosferei terestre.
          
          2. Agentul 007 era mic copil în comparatie cu realitatea
          
          MUZEUL C.I.A.
          
          James Bond, eroul plin de carisma al filmelor din anii 70 si dotat cu cele mai fanteziste tehnici de spionaj, era mic copil pe lânga realitatea oferita de cercetatorii care lucrau pentru CIA (Agentia americana de spionaj). Acestia au pus la punct în acei ani, printre altele, diversi mini-roboti destinati spionajului, cum ar fi o libelula sau chiar un peste. Trecând trei decenii si, oricum, realizarile devenind uzate moral, CIA a organizat, la sediul ei central din Langley, o expozitie pentru a marca aniversarea a 40 de ani de la crearea departamentului sau de stiinta si tehnologie. E drept ca nu pentru ochii marelui public, ci doar pentru cei avizati, printre care si pentru ochii presei. Cu aceasta ocazie a putut fi admirat „Charlie”, pestisorul de cauciuc de opt centimetri lungime care putea efectua diferite misiuni de spionaj, înotând alaturi de alti pesti naturali fara a fi depistat. Nu e greu de imaginat ca misiunile de spionaj ale lui Charlie ramân si dupa trei decenii secrete. „Misiunea lui Charlie ramâne confidentiala, nu putem vorbi despre ea” a declarat seful muzeului CIA, Toni Hiley. „Tot ce putem spune este ca el a reprezentat capodopera noastra în materie de roboti acvatici”. În categoria robotilor-insecte, CIA a planuit realizarea unui bondar care sa poarte un dispozitiv miniatural de ascultare. Dispozitivul era pus la punct, mai era nevoie de un…bondar. Bondarul a fost construit, dar, în cele din urma, s-a renuntat la el în momentul în care s-a constatat ca insecta avea o traiectorie de zbor cu totul aberanta. Un entomolog amator a propus robotul-libelula si prototipul chiar a fost construit, devenind, dupa spusele lui Hiley, primul aparat de marimea unei insecte care putea zbura. Robotelul-insecta era comandat prin laser, iar motorul care punea în miscare aripile libelulei fusese conceput de un ceasornicar. Totul era perfect, numai ca atunci când a fost scos în aer liber pentru a fi testat, sofisticata libelula-robot era trântita de pamânt chiar si la cea mai mica adiere a vântului. De prisos sa mai adaugam ca aparatul n-a fost niciodata utilizat. Cât despre noile tehnologii pe care CIA le pune la punct cu ajutorul armatei sale de cercetatori, deocamdata nici un cuvânt…

ShareTweet
Articolul precedent

Pulpa de oaie la cuptor

Urmatorul Articol

Pizza napolitana

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Pizza napolitana

Supa de conopida

Mâncare de gutui

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.