In filmul „Marsul imparatului” in regia lui Luc Jacquet (2005) apare o scena in care pinguinii se lipesc unii de altii pentru a supravietui frigului inspaimantator al Antarcticii. O imagine falsa, pentru ca principala problema a pinguinilor imperiali, dupa ce se reunesc in grup compact, e caldura produsa de apropierea corpurilor.
„O caldura… tropicala”, afirma specialistii de la Centrul de ecologie si fiziologie energetice din Strasbourg. Pinguinii imperiali traiesc in exclusivitate pe continentul antarctic. Pentru a se reproduce in timpul toamnei, se indeparteaza de banchiza si de animalele de prada si se aduna pe pamant, in locuri in care temperaturile ajung la -60ºC iar vanturile sufla cu 200 km/h.
Dupa ce cuplurile se formeaza, femelele depun ouale iar masculii le asigura incubatia, introducandu-le intr-un pliu al pielii. Femelele isi parasesc partenerii in timpul iernii australe si urmeaza un traseu dus-intors pe gheata (de cativa zeci de kilometri) pana la mare pentru a procura hrana. Expusi temperaturilor extreme, masculii se regrupeaza in randuri stranse, in formatie de broasca testoasa, cea pe care o adoptau legiunile romane pentru a se apara. Obiectivul lor e acela de a-si expune cat mai putin posibil suprafata corporala inamicului nr.1, frigul.
Ceea ce se dovedeste a fi foarte eficace. In urma cu cativa ani, cercetatorii din cadrul CNRS au observat faptul ca pinguinii regrupati in formatie de broasca testoasa slabesc de doua ori mai repede decat indivizii izolati. Expunandu-si vantului rece doar partea superioara a spatelui ei pot rezista 100-120 de zile fara sa se hraneasca, adica de doua ori mai mult timp decat cei izolati. In timpul clocirii oualelor, pinguinii supravietuiesc reducandu-si nevoile.
Metabolismul scade dar temperatura interna ramane la un nivel normal asa incat oul beneficiaza de cele 36ºC de care are nevoie. E vorba de un mecanism diferit de cel al marmotei sau a ursului. Care e secretul pinguinului? Pentru a afla e nevoie sa patrunzi in mijlocul „broastei testoase”. Cercetatorii au procedat la echiparea pinguinilor cu captatori miniaturizati care sa masoare temperatura si luminozitatea din interiorul grupului extrem de dens (un numar de 8-10 pinguini se aflau stransi lipiti pe un metru patrat!).
Presiunea e atat de mare incat, adesea, cate un individ e expulzat deasupra celor din jur. Aici lumina nu patrunde si caldura se acumuleaza. Captatorii au mai dezvaluit faptul ca in momentul in care se atinge pragul de 36ºC, grupul se desface pentru a evita hipotermia. Cercetatorii compara acest mecanism cu cel sesizat in cazul noilor-nascuti ai mamiferelor stransi unii langa altii in primele momente ale vietii.
DORIN MARAN
Comentarii