• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sirenele – intre adevar si legenda

Sirenele – intre adevar si legenda

2 decembrie 2009
in Glob
A A

In mai toate informatiile ce ne parvin din Antichitate si Evul Mediu, cand cunostintele despre zoologie erau aproape inexistente, exista multe legende despre animale fabuloase dintre cele mai fioroase. Ne uimeste faptul ca stramosii nostri chiar erau convinsi de existenta unor astfel de creaturi. Imaginatia oamenilor era încarcata de sirene, de calugari de mare, unicorni, dragoni si alte asemenea fapturi care au ramas desenate cu deosebita fantezie. Pentru multe dintre aceste creaturi misterioase s-au gasit, mai tarziu, explicatii stiintifice. Sa ne oprim la sirene. Ce sunt ele, de fapt?

Femei cu coada de pasare?

Renumitul poet antic Homer, pomeneste în poemul Odiseea, despre aceste femei ale marii, care traiau pe o insula si ademeneau, cu glasurile lor, calatorii. Pe aceasta insula fermecata, toti cei atrasi în mrejele sirenelor, îsi gaseau moartea. Nu putem sti exact cum aratau în viziunea lui Homer aceste sirene, dar grecii antici le considerau niste „femei cu coada de pasare”. Mai tarziu, în Evul Mediu, se vorbea despre sirene ca sunt femei cu coada de peste, frumoase dar primejdioase si cu glas ademenitor. Chiar si în secolul al XIX-lea, oamenii înca mai credeau în existenta sirenelor.

Cum însa toate legendele au un sambure de adevar, multi dintre cercetatori s-au straduit sa-l descopere. Astfel s-a ajuns la o explicatie logica, prin care se presupunea ca povestirile acelor calatori care sustineau ca vazusera cine stie ce animal cu aparenta faptura de femeie, nu este altceva decat o imaginatie bogata a celor ce povesteau dar si a celor ce ascultau. Distorsionarea informatiei a creat restul. Dar ce animal putea fi acela? Zoologii de azi înteleg prin sirene altceva decat calatorii din Evul Mediu. Este vorba despre sirenieni, un grup de mamifere acvatice care cuprinde patru specii, împartite în doua familii. Sirenienii provin din mamifere terestre, care, în urma cu milioane de ani, au patruns în mediul acvatic, dobandind, în timp, adaptari specifice. Acestea îsi petrec viata în apropierea coastelor oceanice si în estuarele unor fluvii si chiar lacuri mari. Se hranesc cu plante.

Mitul sirenelor explicat de zoologi

Unul din mamiferele erbivore marine, extrem de interesant pentru zoologi a fost dugongul. Aceste animale (dugongii) traiesc si se hranesc cu plante acvatice. Cand sunt deranjate de apropierea unor intrusi, se ridica la suprafata, scotand capul si partea superioara a trunchiului, cu tulpinile plantelor acvatice atarnandu-le ca niste plete. De aici, probabil, în multe dintre legende sirenele apar cu parul verde. Pornind de la aceste adevaruri, zoologii au propus un scenariu pentru a putea explica originea mitului sirenelor. Imaginatia marinarilor, care traiau luni în sir pe întinsul apelor, devenea, odata ajunsi pe pamant, un mod de-a atrage atentia.

Astfel ca, bietele mamifere greoaie si cu ierburi pe cap, ajungeau sa fie transformate în niste frumoase si ispititoare femei ale apelor. Ce se întampla astazi cu aceste mamifere? Daca odinioara, dugongii populau toate apele de coasta ale Oceanului Indian, Marea Rosie, pana în estul Africii, acum, datorita civilizatiei cu care se confrunta, de altfel, multe animale, populatiile lor s-au redus simtitor. Astazi mai pot fi vazute grupuri de dugongi în apele Australiei (unde sunt protejati) si în Marea Rosie.

Lamantinii – sirene de ape dulci

Daca pana cu putin timp în urma se stia ca exista doar trei specii de lamantini (cel american, cel amazonian si cel african), recent, cunoscutul biolog si explorator al Amazoniei, Marc von Roosmalen a publicat o comunicare în care sustine ca în America de Sud a fost descoperita o noua specie de lamantini, de mici dimensiuni, care traieste în raul Arauazinho. Însa, nu toti zoologii cred în aceasta descoperire. Ca sunt trei sau patru specii vom mai vedea. Cert este ca blandele si pasnicele sirene rotofeie pasc pe fundul apelor, hranindu-se, mai ales, cu plante acvatice, nu cu alge. Din nefericire sunt pe cale de disparitie. Pentru a fi protejate, în regiunea braziliana a Amazoniei, au fost înfiintate, începand din 1977, cateva rezervatii, în care, printre alte specii, sunt protejati si lamantinii amazonieni.

Cu toate ca stiinta moderna le-a dat nume si le-a încadrat într-o clasificare zoologica, sirenele noastre contemporane – ne referim la dugongi si lamantini – raman înca niste animale misterioase, bizare si fascinante ca si legendarele fapturi cu cozi de peste, create de imaginatia stramosilor nostri. Cateodata legendele ne înfrumuseteaza viata. Sirenele înca mai fascineaza imaginatia multor semeni de-ai nostri. Sa nu spulberam acest miracol al unei lumi necunoscute.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Colosseumul – intre Antichitate si vremurile moderne

Urmatorul Articol

Praz cu carne

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Praz cu carne

Saratele cu chimen

Tenul si meniurile preferate

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.