Dupa ciuma neagra care a invadat o mare parte a Europei in 1348, o treime din populatia occidentala a disparut. O dovada de „fragilitate”. Daca ne gandim insa la populatiile amerindiene, acestea au fost mult mai „fragile: 99% dintre locuitorii din Cuba si Haiti au disparut dupa primul contact cu europenii si asta pentru ca n-au fost imuni la microbii adusi de pe vechiul continent.
In 1719, canicula a facut 450.000 de victime printre cei 21 de milioane de francezi. In secolul XVIII in Europa au mai fost trei valuri de canicula care au ucis 600.000 de oameni. Ultima mare canicula, cea din 1911 a facut 110.000 de morti, iar cea din 2003, 15.000 de morti. Un alt pericol il reprezinta terorismul chimic, microbiologic si nuclear. Acest tip de pericol ar putea antrena riscul capitularii democratiilor, fata in fata cu regimurile politice totalitare. Inca de la sfarsitul primului razboi mondial, omul a inteles ca progresul tehnic ar putea sa se intoarca asupra sa.
Poate suporta Terra 9 miliarde de oameni?
Probabil, nu, apreciaza cei mai multi oameni de stiinta referindu-se la aceasta estimare facuta pentru anul 2050. Nici o populatie nu poate insa creste la nesfarsit intrucat se va confrunta cu lipsa resurselor de supravietuire. }arile dezvoltate cu un consum urias, au depasit deja nivelul de viata care sa le permita sa fie in echilibru cu natura.
Daca celelalte tari ale planetei ar avea un consum la fel de ridicat ca acestea, populatia globului n-ar trebui sa depaseasca 2,5 miliarde. In momentul in care resursele naturale de petrol, carbune sau uraniu se vor epuiza, populatia mondiala va trebui sa scada la jumatate sau sa consume de doua ori mai putin…
Prin 1980, demografii constatau deja ca evolutia populatiei nu mai era exponentiata. Au inventat atunci expresia „tranzitie demografica” care sugereaza trecerea de la un regim de puternica natalitate si mortalitate, la un regim de slaba natalitate si mortalitate. Rata mortalitatii va urma probabil o curba ascendenta. Si asta din mai multe motive. Starea sanitara medie a populatiei nu se va ameliora, datorita unor agenti infectiosi (SIDA, virusul Ebola, SRAS…) asociati unor vechi amenintari cum ar fi, de pilda, gripa pandemica, paludismul, tuberculoza, sau a unor amenintari recente: stresul si poluarea.
Un alt motiv e cel legat de schimbarile climatice. Unele regiuni ale planetei vor deveni de nelocuit asa cum s-a intamplat cu Sahara, o savana verde in urma cu 15000 de ani. Comunitatea internationala le va oferi ajutoare dar e de presupus ca nu-i va ajuta pe „refugiatii climatici” sa se integreze in tari prospere. La toate astea s-ar adauga asa numitul „papy-boom” si consecintele economice ale dependentei care vor greva destinul generatiilor viitoare.
DORIN MARAN
Comentarii