Nu putini dintre noi sunt aceia care dupa explozia de bucurie a revelionului asteapta cu emotie prima zi a anului pentru ca, asezati in fata televizorului, sa urmareasca visatori Concertul Extraordinar al Filarmonicii din Viena. Este momentul cand in casele noastre patrunde muzica stralucitoare a orasului de pe malul Dunarii, pentru ca vienezii sunt printre cei mai mari iubitori de muzica din intreaga lume.
Numerosi muzicieni renumiti din intreaga lume, nu doar cei nascuti aici, au trait si si-au creat capodoperele in aceasta capitala a muzicii. Putem sa-i amintim pe Johann Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Joseph Haydn, Anton Bruckner si multi altii.
Vienezii s-au bucurat din plin de creatiile lor si le-au ridicat monumente exprimandu-si astfel atat admiratia pentru muzica lor, cat si dorinta de a adauga noi frumuseti orasului lor. Astfel Viktor Tilgner a ridicat statuia lui Mozart, plasata in gradina imperiala, Caspar Zumbusch a realizat in 1880 o statuie in bronz a lui Beethoven iar faimosul Stadtpark este dominat de statuia lui Johann Strauss, creatorul „Dunarii albastre”.
Reprezentativa pentru dragostea pentru muzica a celor de aici este constructia adapostind „Societatea prietenilor muzicii” construita de Teophil Hansen intre 1867-1869. Cunoscuta mai ales sub numele de „Asociatia Muzicala” aceasta institutie poate fi considerata simbolul muzicii vieneze. Nucleul central este constituit din Marea Sala sau Sala Aurita unde are loc celebrul concert de Anul Nou. Constructia este de altfel sediul Filarmonicii, adevarata „casa” a muzicienilor. Acustica desavarsita a salii ii impresioneaza in egala masura pe interpreti si pe spectatori iar decoratiile elegante si aranjamentele florale contribuie din plin la faima edificiului.
„Societatea prietenii muzicii” a fost instituita in 1817 si a militat intr-un mod cat se poate de convingator pentru inaltarea edificiului, cu toate ca, datorita framantarilor politice si sociale visul membrilor ei nu s-a materializat decat dupa 50 de ani.
In posesia societatii se afla o bogata colectie de piese, ilustrand istoria muzicii. Este vorba de autografe, note muzicale, scrisori, documente, instrumente muzicale de mare valoare. Acestora li se adauga portrete cu semnaturi ilustre reprezentandu-i pe marii muzicieni si obiecte care le-au apartinut.
Exista in Viena si alte locuri inchinate muzicii, cum este muzeul Franz Schubert si evenimente mondene de amploare ca Balul Operei. Nimic nu este insa mai cald si mai prietenos decat sala din care „Dunarea albastra” patrunde in casele si in sufletele noastre.
IRINA STOICA
Comentarii