Duminica s-a încheiat la Calarasi primul colocviu national de Science Fiction (literatura SF, cum o numesc împatimitii genului), o manifestatie organizata fara cusur de Consilierul sef al Inspectoratului judetean pentru Cultura, poetul Stefan Draghici. Pe parcursul a trei zile, într-o sala plina de fani ai acestei literaturi (l-am remarcat într-o banca chiar si pe parintele Eugen Barz, poet si el, dar si un fin cunoscator al istoriei religiilor), cei mai talentati autori de SF s-au întrecut în eseuri si discutii despre raportul dintre literatura SF si mainstream (am aflat ca acest termen ascunde productia beletristica în general), de fiecare data sub ochiul scrutator al celui mai activ critic literar al vremii, Dan-Silviu Boerescu.
Duminica s-a încheiat la Calarasi primul colocviu national de Science Fiction (literatura SF, cum o numesc împatimitii genului), o manifestatie organizata fara cusur de Consilierul sef al Inspectoratului judetean pentru Cultura, poetul Stefan Draghici. Pe parcursul a trei zile, într-o sala plina de fani ai acestei literaturi (l-am remarcat într-o banca chiar si pe parintele Eugen Barz, poet si el, dar si un fin cunoscator al istoriei religiilor), cei mai talentati autori de SF s-au întrecut în eseuri si discutii despre raportul dintre literatura SF si mainstream (am aflat ca acest termen ascunde productia beletristica în general), de fiecare data sub ochiul scrutator al celui mai activ critic literar al vremii, Dan-Silviu Boerescu. Sâmbata, tinerii scriitori si-au lansat propriile carti. Horia Nicola Ursu, seful colectiei Imago a editurii Dacia, a prezentat volumul Sfâsierea scris de Ona Frantz, cartea de debut a lui Liviu Radu, Trip-tic si romanul Animalul de Beton al lui Roberto R. Grant (nu va spun al cui pseudonim este!). Lucian Merisca, o glorie a fandomului iesean, si-a lansat ultima carte aparuta la editura Institutul European, Deratizarea. Tânarul prozator Andrei Valachi, om cu sase premii nationale de literatura, si-a lansat romanul Sheila, iar Ovidiu Petcu debuteaza cu o carte dupa 17 ani de scris, Chipul Pamântului, Oameni în spatiu. Michael Haulica a venit cu ultima lui aparitie editoriala, volumul de povestiri Madia Mangalena. Desi n-a fost prezent, Dodo Nita din Craiova a vorbit totusi despre Sandu Florea, cel mai mare autor de benzi desenate SF din tara noastra, care lucreaza în… SUA. În fine, la aceasta prima editie a Colocviului national de SF, în afara de faptul ca Alexandru Mironov a dovedit înca o data ca este cel mai împatimit sustinator al SF – „SF este pasul înainte al umanitatii” a spus el -, Stefan Draghici a pus la bataie si niste premii frumoase, obtinute si de la edituri puternice cum e Nemira.
Astfel, Marele Premiu acordat de Nemira, în valoare de 2.000.000 lei, i-a revenit lui Costi Gurgu (pe care revista „Magazin” l-a publicat cu câteva saptamâni în urma) pentru „Ciuma de sticla”. La sectiunea proza, Premiul întâi (1.000.000 lei) a fost atribuit de Juriu (D.S. Boerescu, presedinte, Paul Dugneanu, Mihai Gramescu, Liviu Radu si Vlad T. Popescu, director general la Nemira Media) lui Florin Pîtea. La sectiunea Eseu, premiul întâi i-a revenit lui Jean-Lorin Sterian. Premiul Special pentru Macheta i-a fost oferit graficianului Lucian Babeanu. Diploma de Excelenta din partea scriitorilor pescari i-a fost atribuita lui Stefan Draghici, realizarea grafica excelenta apartinând unui alt scriitor pasionat de pescuit, Augustin Fratila, director al Editurii Allfa din Bucuresti. Revista „Magazin”, reprezentata de mine la acest Colocviu, a oferit drept premiu, tuturor prozatorilor prezenti, posibilitatea de a fi publicati în pagina noastra lunara (în viitor, bilunara), atât de citita, Biblioteca Magazin de proza SF. Duminica, plecând din Calarasi, mi-am zis: daca oamenii tineri continua sa scrie, chiar fara recompense materiale importante, daca editurile mari iubesc înca opera originala româneasca, daca oamenii din tara înca citesc, atunci lumea în care traim, lumea cartii, în plina era a Internetului, e înca vie si este, fara îndoiala, o lume SF.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii