Daca înca nu v-am plictisit sau oripilat povestindu-va despre cei mai mari mafioti ai lumii, astazi va propun o scurta incursiune în mediul interlop nipon, nu mai putin atroce si de temut decât structurile crimei organizate din oricare alt loc de pe glob. Vorbim despre cel supranumit „Nasul nasilor” sau Kuma, adica „Ursul”, Kazuo Taoka.
Ascensiune în lumea crimei
Orfan, originar din Kobe, Taoka a venit pe lume în 1913, iar la 33 de ani (vârsta predestinata?) îsi începea cariera criminala de vârf în cadrul celei mai puternice organizatii de acest fel din Japonia, Yamaguchi-gumi, din cadrul clanului Yamaguchi (peste 35.000 de membri, adica aproape jumatate din totalul yakuza – mafiotii niponi). A fost repede luat sub protectie de patronul Noboru Yamaguchi, si datorita notorietatii dobândite în luptele de strada pe viata si pe moarte, când era supranumit „Ursul”, din cauza ca îsi semna crimele scotând ochii dusmanilor rapusi, prin zgâriere. Pâna sa ajunga însa al treilea kumicho („patron”) al organizatiei, si-a facut si cuvenita initiere în ale puscariei, dupa ce a ucis un alt yakuza. Sub conducerea sa (1946–1981), organizatia a prosperat de pe urma extorsiunii de fonduri, din jocuri de noroc, industria sexului, traficul de arme si droguri, dar si din „domesticele” tranzactii imobiliare, domeniu în care devenise lider de top în arhipelag. Un lider atât de autoritar si crud, încât concurenta – clanul Honda Kai, specializat în jocuri si pariuri, sau Meiyu Kai din Osaka au sucombat, efectiv, sub influenta amenintatoare a celor din Yamaguchi.
Tratative pentru fuzionare
Totusi, „Nasul nasilor” nu s-a oprit aici, ci a initiat ceva greu de conceput pâna atunci: i-a convins pe cei din clanul Miyamoto sa fuzioneze si a încheiat aliante cu yakuza (mafiotii) din Kodama, unul dintre cele mai respectate clanuri nipone, si cu Inagawa Kai, cel mai puternic clan din Tokyo. Astfel, datorita charismaticului (?!) Taoka, cei din Yamaguchi-gumi aveau asigurat monopolul yakuza cu sprijinul a numai patru clanuri din cele 21 care activeaza în întreaga Japonie. Dar, fireste, nici chiar el nu a fost ferit de tentativele concurentei de a-l elimina.
În 1978, pe când se afla într-un club de noapte din Kyoto, un rival din clanul Matsuda l-a împuscat în ceafa, însa „Ursul” a supravietuit. Câteva saptamâni mai târziu, rivalul însetat de razbunare a fost gasit mort într-o padure de lânga Kobe. Asa se face ca Taoka a avut parte de o moarte clasica, daca ne referim la aproape toti marii mafioti, pe care autoritatile nu-i prea deranjeaza, desi cunosc faptele lor; dupa ce si-a trait ultimii ani ca un adevarat împarat, a suferit o criza cardiaca, în urma careia a parasit aceasta lume si universul diabolic al crimei organizate, în 1981, la funeraliile sale deosebit de fastuoase participând numeroase personalitati. Interesant este ca, în asteptarea eliberarii din închisoare a succesorului sau, Masahisa Takenaka, sotia lui Taoka, Fumiko, a fost cea care a preluat frâiele organizatiei. Politia a profitat totusi de cele sase luni de doliu traditional si a arestat circa 900 de membri ai clanului, iar ulterior Takenaka a fost asasinat dupa numai un an la conducere. Din 2005, conducatorul clanului este Kenichi Shinoda, alias Shinobu Tsukasa, iar pe de alta parte cifra de afaceri anuala a fost estimata la circa 70 de miliarde de euro!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii