Motivele principale: canicula, lipsa de comunicare si deziluziile sentimentale
Ne-am obisnuit sa spunem ca vara este anotimpul concediilor, al petrecerilor pe malul marii, al excursiilor departe de lumea nebuna. O stire de presa anunta însa ca, vara asta, tot mai multi tineri se lasa sedusi de tentatia sinuciderii.
Motivele principale: canicula, lipsa de comunicare si deziluziile sentimentale
Ne-am obisnuit sa spunem ca vara este anotimpul concediilor, al petrecerilor pe malul marii, al excursiilor departe de lumea nebuna. O stire de presa anunta însa ca, vara asta, tot mai multi tineri se lasa sedusi de tentatia sinuciderii. Aproape nu-ti vine sa crezi ca, de pilda, saptamânal, nu mai putin de 20 de tineri ajung la Spitalul de Psihiatrie Socola în urma unor tentative de suicid. Principalele cauze care îi determina pe tineri sa recurga la astfel de gesturi sunt, dupa parerea specialistilor, lipsa de comunicare cu familia, cu profesorii, conditiile socio-economice dezastruoase si deceptiile în dragoste. Un motiv în plus de îngrijorare este faptul ca vârsta la care adolescentii recurg la tentative de sinucidere a scazut în unele cazuri pâna la pragul de 12 ani. Cel mai grav lucru este ca si atunci când se afla în spital, în timpul tratamentului psihiatric, tinerii cauta orice posibilitate pentru a se sinucide. Multi dintre ei, dupa ce sunt externati, ajung din nou la spital, trecându-si în catastif o noua tentativa, iar aceia mai norocosi, odata ajunsi acasa, reusesc sa-si puna, în cele din urma, capat zilelor, aruncându-si familiile în bratele disperarii. Ramâne în urma constatarea amara ca recunoastem greselile doar dupa ce este prea târziu.
Si o cauza de tot râsul
Mai nou, s-a lansat ideea conform careia valul de sinucideri creste, cum e cazul, în ultimul timp, din cauza mediatizarii excesive a cazurilor de suicid printre vipurile tarii, vezi cazul Erbasu, al sotiei fostului ministru Crin Antonescu sau al unui director de banca. Stupizenia acestei afirmatii este la fel de evidenta ca si atunci când ai spune ca toti copacii vânjosi ar trebui taiati pentru ca altfel contribuie la cresterea riscului de suicid prin spânzuratoare!
Fara nici o legatura cu cresterea copacilor, se pare ca din cauza climatului marin si a temperaturilor deosebit de ridicate, adevarate excitante psihogene, a crescut si frecventa sinuciderilor în judetul Constanta, printre ultimele „performante” ale sinucigasilor numarându-se doua autoincendieri, 12 spânzurari, mai multe sinucideri prin înec si ingerari de medicamente si substante interzise, dar si doua cazuri de sinucidere prin aruncare sub rotile trenului. Si cum omul se sinucide înca de pe vremea când mediatizarea radio-televizata nici nu era visata, ramâne un singur adevar: psihicul uman este, si azi, la fel de nepatruns ca Universul catre care, cu o obstinatie demna de o cauza mai buna, tot trimitem, fara nici un sens, sonde spatiale botezate care mai de care mai pompos.
2) Vreti o sanatate de fier?
Peste in fiecare saptamâna
Nu doar pentru ca ne tragem din oceanul planetar, sau de undeva de pe mal, ne face bine sa mâncam peste. O echipa de cercetatori britanici sustine ca toti cei care manânca, saptamânal, cel putin patru portii de peste, vor avea o inima sanatoasa. Potrivit acestora, pestele este o piedica în calea toxinelor care se acumuleaza în organism. Pe de alta parte, s-a constatat ca persoanele care manânca peste cel putin o data pe saptamâna sunt mai putin expuse riscului de a se imbolnavi de Alzheimer. La ora actuala, maladia afecteaza un om din 20, cu vârsta de peste 65 de ani, si aproape jumatate din cei peste 85 de ani. Desi specialistii nu sunt siguri ce anume cauzeaza boala, cercetatorii de la National Institute on Ageing au constatat ca 65 de persoane care obisnuiau sa consume peste, cel putin o data pe saptamâna, au prezentat un risc scazut cu cel putin 60% de a contacta maladia, fata de cei care nu obisnuiesc sa consume peste.
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii