1. Traditii
Muay Thai stiinta celor opt brate
Întrecerile barbatesti de lupte numite Muay Thai reprezinta cea mai veche forma de arta martiala, aparuta pe teritoriul Thailandei de azi acum aproximativ 2000 de ani.
1. Traditii
Muay Thai stiinta celor opt brate
Întrecerile barbatesti de lupte numite Muay Thai reprezinta cea mai veche forma de arta martiala, aparuta pe teritoriul Thailandei de azi acum aproximativ 2000 de ani. Pe timp de pace, soldatii din acea zona a Asiei se antrenau luptându-se în cadrul unor ritualuri Muay Thai de înduplecare a bunavointei zeilor, dar si pentru a demonstra respectul fata de învatatori si parinti.
Initial, nu existau reguli precum durata luptelor sau categoriile de greutate. De doua milenii, acestei traditii i se mai spune si „stiinta celor opt mâini”, pentru ca erau acceptate lovituri numai cu pumnii, coatele, genunchii si tibia (fluierul piciorului). Manifestarile au ridicat Muay Thai la nivel de sport national în anul 1650, când regele thailandez Naresuen a învins astfel 12 adversari ai triburilor Burmese invadatoare, aparându-si tara. Radacinile boxului thailandez se afla si-n budism, care cerea o înclestare cinstita, fara uzul vreunei arme. De asemenea, exista doar patru melodii specifice interpretate de instrumentisti în timpul luptelor si prin care se ordona oprirea înclestarilor.
Astazi, ceremoniile Muay Thai se desfasoara pe categorii, iar luptatorii poarta manusi. Varianta care a patruns si în Occident si care se numeste Kickboxing permite si lovirea cu talpa piciorului, ceea ce în mod traditional este considerat degradant.
PAUL IOAN
2. Viitorul apartine spatiului
Asteroidul „Killer” mai asteapta!
Umanitatea poate sa-si traga sufletul: ciocnirea nimicitoare cu un asteroid „killer” (ucigas), ar putea sa mai astepte cam… o mie de ani (!) – aceasta este concluzia unui studiu publicat recent in cunoscuta revista „Nature”. Intr-adevar, un grup de specialisti din mediile academic si guvernamental din SUA, a investigat informatiile receptionate in ultimii 8,5 ani de senzorii unor sateliti militari specializati in descoperirea locurilor de lansare a rachetelor balistice si a exploziilor nucleare din atmosfera terestra. Studiul grupului condus de prof. Peter Brown, de la Universitatea Ontario-Vest, a fost intitulat „Curentul de meteoriti din apropierea Terrei care ar putea lovi planeta” si a aparut in „Nature” din noiembrie 2002. Masuratorile spectroscopice asupra dârelor luminoase provocate de bolizii care traverseaza atmosfera au permis calcularea succesiva a energiei lor cinetice si a maselor acestora. Specialistii au concluzionat ca un fenomen de talia celui petrecut in 1908 in zona Tunguska a Rusiei, cu o energie dezvoltata echivalenta a 10 megatone de trinitrotoluen (TNT), s-ar putea repeta de 3 pâna la de 5 ori mai rar decât se admite in prezent… Moda folosita de grupul prof. Brown a fost inspirata in 1990 de ideea unui specialist de la Laboratoarele Nationale SANDIA, care a confruntat inregistrarea urmei unui meteorit in infrarosu facuta de un satelit de teledetectie, cu cele ale senzorilor din aparatura de investigare a exploziilor nucleare sau a lansarii de rachete balistice. Aplicarea acestei originale idei a trebuit sa astepte pâna in 1994, când Departamentul pentru Energie al SUA a pus la dispozitia specialistilor un procesor cu calculator automat, capabil sa aplice noua metoda de dubla monitorizare a urmelor luminoase ale meteoritilor… invadatori. De remarcat ca 13 din cei 300 de meteori monitorizati au fost investigati acustic si seismic cu statii de la sol. Desi concluzia a fost cea mentionata la inceputul articolului, savantii au cerut NASA sa mareasca numarul de sateliti dotati cu senzori specializati.
Prof. dr. FLORIN ZAGANESCU
Tezaur de monede
O noua descoperire arheologica ofera noi date cu privire la perioada Dinastiei...
Comentarii