Satelitul „corot” va cauta planete..
Satelitul „corot” va cauta planete… locuibile
Pentru astronomul american Geoffrey Marcy, cunoscut descoperitor de planete extrasolare: „…exista ipoteza ca planete, cum ar fi Terra, sunt relativ rare si, în consecinta, si viata este, de asemenea, rara”.
Un alt astronom, Jean Schneider, a afirmat ca, începând din „…2002, când va fi lansat satelitul COROT, acesta va putea urmari ocultatiile a circa 30000 de stele de catre planete de tip teluric, având diametre de cel mult dublu aceluia al Pamântului”.
COROT, al treilea satelit stiintific, dupa JASON (vezi MAGAZIN nr.2 din 11 ian. a.c.) si PICASSO, care foloseste facilitatile platformei spatiale PROTEUS, reprezinta una din cele mai avansate misiuni de fotometrie stelara; aparatura de înalta precizie de pe COROT va avea doua obiective stiintifice principale: studiul structurii si al dinamicii interioare a stelelor prin înregistrarea modurilor proprii de oscilatie (disciplina denumita astroseismologie), precum si descoperirea de planete extrasolare!… Gratie preciziei ridicate a instrumentelor ambarcate, COROT va descoperi planete de tip „Marea Terra” (!), deci având proprietati compatibile cu existenta apei lichide si deci susceptibile de a prezenta indicii ale unei activitati biologice. Pornind de la detectarea sistematica a vibratiilor stelare, astronomii spera sa obtina informatii pretioase asupra structurii acestor stele: masa, vârsta, parametrii rotatiei si cei ai câmpului magnetic. Aceste vibratii, care iau nastere în centrul astrelor, au repercusiuni în zonele de la suprafata – singurele accesibile la observatii directe -, care depind de structura acelor regiuni pe care vibratiile le traverseaza pe durata propagarii. Astfel, gratie metodelor astroseismologiei, satelitul COROT va transmite pe Terra date esentiale pentru verificarea modelelor de structuri interne ale stelelor, mai precis utile studiului convectiei si rotatiei stelare.
Construit sub conducerea Centrului national francez pentru cercetari spatiale, satelitul COROT a fost astfel denumit în cinstea marelui pictor peisagist francez Jean-Baptiste Corot (1796-1875); la dotarea lui au participat Laboratorul de Astrofizica – Marsilia, Observatorul Meudon Paris si Institutul de Astrofizica Spatiala d’Orsay. Pentru informatii suplimentare: http:// www.cnes.fr
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii