Viseaza sa calatoreasca spre Luna de când era mica si s-a apropiat putin de visul ei la începutul lunii martie: Nora AlMatrooshi a devenit prima astronauta profesionista araba pregatita de NASA, la capatul unui antrenament intensiv ce a durat doi ani.
Nascuta în 1993 în Sharjah, Emiratele Arabe Unite, ea povesteste ca „aventura” sa a început în ziua în care una dintre profesoarele sale a simulat o calatorie pe Luna. Elevii au intrat mai întâi într-un fel de cort mare, instalat în mijlocul salii de clasa si care servea pe post de nava spatiala. Când au iesit, totul era acoperit cu cearsafuri gri, iar luminile erau stinse.
„Acea zi a rezonat cu mine si mi-a ramas în minte”, a declarat tânara de 30 de ani. „Îmi amintesc ca mi-am spus: «Este grozav, vreau sa fac asta cu adevarat, vreau sa merg pe suprafata Lunii». Alte femei arabe au calatorit deja în spatiu. În 2022, egipteanca Sara Sabry a participat la un zbor al companiei private „Blue Origin”, care i-a permis sa experimenteze starea de imponderabilitate timp de câteva minute, iar anul trecut, saudita Rayana Barnawi, om de stiinta, a petrecut câteva zile la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) în cadrul unei misiuni private”, informeaza AFP/Agerpres.
Însa Nora AlMatrooshi, alaturi de compatriotul ei Mohammad AlMulla, a urmat timp de doi ani acelasi program de pregatire intensiva ca si alti zece americani, datorita cooperarii dintre NASA si Centrul Spatial „Mohammed bin Rashid” (MBRSC) din Emiratele Arabe Unite.
Cu totii au devenit în mod oficial astronauti, în cadrul unei ceremonii organizate în orasul Houston din statul american Texas. Pregatirea lor a inclus cursuri de supravietuire, simulari de iesiri în spatiu în costume spatiale si pilotarea de avioane supersonice.
Agentia spatiala americana planuieste sa trimita astronauti pe Luna, în cadrul misiunilor Artemis, si sa construiasca o statie spatiala pe orbita Lunii, „Gateway” („Poarta de acces”). Emiratele Arabe Unite vor trebui sa construiasca o trapa de conectare pentru aceasta viitoare statie orbitala.
„Vreau ca oamenii sa revina pe Luna si sa ajunga dincolo de Luna, iar eu vreau sa fac parte din aceasta calatorie”, a declarat Nora AlMatrooshi, care are o diploma în inginerie mecanica si a lucrat la proiecte pentru companii petroliere.
Costum spatial adaptat valului islamic
Nora AlMatrooshi este musulmana si poarta valul islamic, iar NASA a dezvoltat o procedura care îi permite sa îsi îmbrace costumul spatial fara sa-si descopere parul. Odata îmbracati în costumele lor spatiale, astronautii poarta un fel de casca, ce le permite sa comunice cu lumea exterioara si care le acopera parul, a explicat ea.
Dar cum treci de la o tinuta la alta? Doar anumite materiale specifice pot fi folosite pentru a îmbraca costumul, astfel încât NASA i-a confectionat un „val improvizat”., „Puteam sa îmi pun valul, sa ma îmbrac în costum, sa îmi pun casca de comunicare si apoi sa dau jos valul. Am apreciat cu adevarat ca ei au facut asta pentru mine”, a declarat ea.
În timpul Ramadanului, anumite antrenamente dificile din punct de vedere fizic au fost amânate, fiind plasate fie mai devreme în timpul zilei, fie dupa încheierea lunii sfinte a postului musulman.
„Cred ca a deveni astronaut este greu, indiferent de religia sau de originea ta. Nu cred ca faptul ca eu sunt musulmana a facut ca lucrurile sa fie mai dificile”, a mai spus ea. „Dar faptul ca sunt musulmana m-a facut sa constientizez contributia stramosilor mei, intelectuali si oameni de stiinta musulmani, care au trait înaintea mea si au studiat stelele. Sa devin astronauta a fost pentru mine o modalitate de a construi pe baza acestei mosteniri, pe baza a ceea ce ei au început cu câteva mii de ani în urma”, a adaugat Nora AlMatrooshi.
NICUSOR DINCA
Comentarii