• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Veghea nocturna a Universului

Veghea nocturna a Universului

16 septembrie 2024
in Glob, Starea de veghe
A A

Ascuns între munti într-o regiune izolata din Virginia de Vest, în partea estica a Statelor Unite, un imens radiotelescop îsi începe veghea nocturna: ca în fiecare noapte, el scaneaza Universul în cautarea secretelor sale.

Daca o forma de viata inteligenta exista în alta parte a Cosmosului decât pe Terra, atunci cercetatorii de la Observatorul din Green Bank, cel mai mare radiotelescop orientabil din lume, ar putea fi primii care ar afla acest lucru.

„Oamenii se întreaba «Suntem noi singuri în Univers?» înca de când si-au ridicat privirile spre cerul înstelat si îsi pun întrebari despre existenta altor lumi”, a declarat Steve Croft, un cercetator care lucreaza pentru initiativa Breakthrough Listen (proiect de cautare a comunicatiilor extraterestre inteligente).

De zece ani, acest proiect stiintific inovator s-a asociat cu Observatorul din Green Bank, finantat de guvernul american si construit în anii 1950 pentru a cauta „tehno-semnaturi”, adica semnale ale unor tehnologii ce ar proveni din afara Sistemului Solar, informeaza AFP/Agerpres.

Programul de cautare a inteligentei extraterestre (SETI) a fost mult timp considerat un domeniu rezervat persoanelor excentrice si chiar a fost privat de finantare de Congresul american în urma cu 30 de ani.

Însa acest domeniu cunoaste astazi o veritabila renastere si atrage numerosi absolventi de studii superioare, gratie progreselor înregistrate în sectoare precum inteligenta artificiala si învatarea automata, precum si recentelor descoperiri ce arata ca aproape toate stelele au în jurul lor un numar variabil de planete, dintre care multe se aseamana cu Terra.

„Am impresia ca este vorba despre un fel de «Epoca de aur»”, a declarat Steve Croft, un radioastronom absolvent al Universitatii Oxford si care si-a început cariera studiind fenomene astrofizice precum gaurile negre.

Zona de „tacere radio”

În 1958, guvernul american a desemnat regiunea din jurul acestui observator „o zona de tacere radio nationala” pentru a proteja echipamentele sensibile ale astronomilor de diverse interferente.

Pentru localnici, acest lucru înseamna absenta unei retele telefonice si o conexiune Wi-Fi limitata. Vehiculele care transporta angajatii spre si de la observator functioneaza doar cu motorina, deoarece bujiile masinilor pe benzina genereaza interferente electrice.

„Cred ca populatia este mândra sa aiba aici o instalatie stiintifica de prim rang”, a declarat Paul Vosteen, care lucreaza la acest observator de opt ani.

Stând pe cea mai înalta platforma a antenei cu diametrul de 100 de metri, el arata spre Muntii Allegheny, o bariera naturala pentru semnalele radio din jur.

Radioastronomia s-a nascut dintr-o întâmplare fericita, atunci când fizicianul american Karl Jansky a descoperit în 1933 unde radio care provin din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

De atunci, as-tronomii o utilizeaza pentru a „vedea” dincolo de planetele, stelele si praful cosmic ce blocheaza vederea telescoapelor optice.

Radioastronomia s-a aflat la originea multor descoperiri – de la descoperirea pulsarilor si pâna la observarea hidrogenului atomic, trecând prin detectarea mai recenta a emisiilor radio rapide.

Potrivit unei teorii care persista, daca exista cu adevarat alte civilizatii, atunci ele ar putea emite unde radio, la fel cum se întâmpla si cu civilizatia noastra, înca din secolul al XIX-lea.

În romanul „Contact” scris de Carl Sagan, omenirea este alertata de o prezenta extraterestra printr-un mesaj care era o retransmitere a unui discurs rostit de Adolf Hitler la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 – primul semnal televizat ce a fost suficient de puternic pentru a depasi granitele atmosferei terestre.

Cautarea „lucrurilor ciudate”

În fiecare an, timp de o saptamâna la sfârsitul primaverii, o echipa de la Breakthrough Listen ce depinde de Universitatea California din Berkeley se deplaseaza la acest observator, în perioada în care sunt realizate activitatile de întretinere a sinelor care sustin aceasta structura cu greutatea de 7.700 de tone. „Este un moment linistitor de fiecare data când sunt aici”, a declarat Matt Lebofsky, coordonatorul informatic al proiectului. „Pentru ca nu exista telefon mobil, nu exista televiziune, este un mediu care permite concentrarea”, a adaugat el. „Uneori trebuie sa ne murdarim mâinile pentru a întelege cu adevarat cum se comporta serverele noastre”, explica el.

În sala în care se afla serverele, zgomotul celor 6.000 de hard disk-uri care zbârnâie, continând echivalentul datelor din 40.000 de laptopuri, îi obliga pe cercetatori sa strige unul la altul pentru a se face auziti. Cautam în principal «lucruri ciudate» în domeniile de date”, a explicat Steve Croft.

Adica elemente care sugereaza fie ca anumite forme de viata încearca sa contacteze Terra, fie ca oamenii de stiinta capteaza transmisiile lor în mod accidental.

În 1977, detectarea unui semnal radio supranumit „Wow!”, a carui origine ramâne un mister, a agitat spiritele în comunitatea celor pasionati de subiect.

Mai recent, în 2020, un semnal denumit „Breakthrough Listen Candidate 1” s-a dovedit a fi în cele din urma o interferenta radio de origine umana. „Însa asta nu ne-a descurajat deloc”, a explicat Matt Lebofsky. Dimpotriva, el se simte mai optimist ca niciodata, având în vedere cantitatile uriase de date care sunt colectate si prelucrate în prezent. „Simt ca sansele noastre cresc exponential în fiecare an”, a adaugat acelasi cercetator.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Concepte-cheie în suprarealism

Urmatorul Articol

Robotica le-ar putea oferi oamenilor o „mâna” de ajutor

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Robotica le-ar putea oferi oamenilor o „mâna” de ajutor

Un nou fond pentru transparenta

Balena colos din Peru

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.