• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Adevarul despre margarine

Adevarul despre margarine

12 aprilie 2006
in Remedii naturale
A A

Din nou vorbim despre nutritie. Este si firesc, cata vreme, asa cum am mai spus-o, alimentatia reprezinta un „vector” al vietii, alaturi de hidratare si de oxigenare, dar tot ea poate deveni un redutabil inamic pentru intreg corpul nostru. O hranire neechilibrata, deficitara, abuzurile, dar si compozitia marii majoritati a produselor alimentare cumparate din magazine produc importante mutatii in organism.

Din pacate, putem include aici si acele legume si fructe foarte aspectuoase, dar cu „look”-ul realizat cu ajutorul unor produsi de sinteza, putem include si carnea animalelor de crescatorie si asa mai departe.

Sanatate fara frontiere?

In ultimii ani, margarinele au realizat pe piata un adevarat boom, daca se poate spune asa. Aproape ca nu exista zi, in care majoritatea populatiei sa nu consume din belsug acest aliment, pe care-l gasim in orice magazin de profil si intr-o varietate foarte mare. Fiecare, cu tentatiile lui, cu promisiunea unei sanatati perfecte, pentru toate varstele. Iata insa ca tot mai multe voci avizate pun la indoiala suita de beneficii invocate in reclame. Incepem totusi cu un avantaj confirmat, de interes pentru cei care vor sa consume mai putine calorii.

Datorita ingredientelor de baza care le diferentiaza, margarina are o valoare energetica de 500 kilocalorii la 100 grame, in timp ce untul are 750 kcal/100 g. Origine vegetala dominanta, contra originii animale: aceasta schimba datele privitoare la acizii grasi.
 „Mitul” anticolesterol. Se afirma ca numai margarinele furnizeaza corpului steroli anticolesterol, ceea ce nu e adevarat. Acesti compusi se gasesc si in numeroase vegetale si in produsele derivate din ele. Uleiurile vegetale obisnuite (de floarea-soarelui, de masline etc.) contin cantitati mici.

Boabele si fructele oleaginoase sunt relativ bogate in fitosteroli, anumite fructe (portocala, grepfrutul) si legume (varza, rosiile), de asemenea. Totusi, pentru a face sa scada colesterolul din sange, ar trebui ingerate 1-2 g de fitosteroli zilnic, pe cand o alimentatie echilibrata ne furnizeaza abia circa 300 mg. Pentru a consuma o cantitate echivalenta de fitosteroli cat contin 30 g de margarina (2 g), ar trebui sa mancam 1,5 kg de nuci, 4,8 kg de broccoli sau 100 de felii de paine integrala!

 Provocarea unei alergii. Cercetatorii germani au observat ca, in cazul copiilor hraniti cu margarina, apare un risc mai mare de a deveni astmatici, decat la cei hraniti cu unt. Acelasi lucru s-a confirmat ulterior si la adulti. Margarinele pe baza de ulei de floarea-soarelui sunt bogate in acid linoleic, aflat la originea formarii prostaglandinelor implicate in reactia inflamatorie. Un proces care provoaca formarea de anticorpi, imunoglobulinele E, declansatoare ale reactiilor alergice. Asadar, margarinele bogate in acid linoleic sunt susceptibile de favorizarea aparitiei astmului la copii. O masura de precautie sugerata de nutritionisti este de a alege margarina in functie de raportul dintre acidul mentionat si acidul alfa-linolenic, raport care sa fie cuprins intre 1 si 4. Or, la unele margarine depaseste 220.
 Infarctul, un subiect controversat. Multe margarine promit si o mai buna stare cardio-vasculara, datorita scaderii colesterolului.

Exista insa nutritionisti francezi care scot din discutie acest subiect, afirmand ca margarinele imbogatite in fitosteroli au un efect minor asupra colesterolului, in plus trebuind sa se consume in cantitati mari. Chiar si asa, nu s-a demonstrat nici un efect clinic legat de riscul unor boli cardiace. Dr. Michel de Lorgeril explica alegatiile producatorilor de margarina prin faptul ca acestia se bazeaza pe studii realizate cu medicamente anticolesterol si nu cu margarine. Numai ca substitut al untului, aceasta micsoreaza riscul cardio-vascular, dar nu contribuie si la scaderea colesterolului. Acelasi specialist afirma ca anumite persoane absorb fitosterolii din margarina, ceea ce antreneaza o acceleratie a bolii lor coronariene. De asemenea, mai exista ipoteza ca acest aliment poate determina diminuarea absorbtiei intestinale a anumitor vitamine sau acizi grasi esentiali (indeosebi omega-3). Deocamdata, mai multe studii se afla in curs de derulare.

Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Gimnastica neconventionala

Urmatorul Articol

Primavara impacarii noastre

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Primavara impacarii noastre

Cel mai invatat om din lume este un roman

Specialistii sovietici nu excludeau ipoteza extraterestra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.