Pe numeroase canale media se promoveaza cu asiduitate ideea ca un consum excesiv de sare "dauneaza grav sanatatii". Nimeni nu spune insa si ce inseamna aceasta, lucru care din mai multe motive este esential tocmai pentru sanatate. Mai intai, ca fiecare individ are o anumita structura anatomica si functionala, practic irepetabila. Apoi, difera regimul alimentar de viata, in general, o influenta importanta avand si ce fel de apa consumam ori in ce fel de zona geografica si de clima locuim. Varsta, starea sanatatii si antecedentele in aceasta privinta se intelege ca au si ele un rol foarte important, iar enumerarea poate continua, inclusiv cu motivatia cel putin interesanta (ca sa folosim un eufemism) pentru care nu este permisa decat comercializarea sarii iodate. Ce se poate intampla cu un copil, de pilda, care este obligat sa consume ani de zile iod in mod excesiv – asa cum de altfel suna si sloganul amintit mai sus?
Fiecaruia, dupa nevoi
Asadar, ce cantitate se recomanda sa mancam si ce ar mai trebui sa stim despre sare? Ei bine, se stie dintotdeauna ca sarea este esentiala pentru organism, ea fiind responsabila pentru sute de functii vitale. In medie, un adult normal consuma circa 10 grame de sare in fiecare zi, insa specialistii sugereaza un consum care sa nu depaseasca o cantitate zilnica de 6 grame (aproximativ o lingurita). Acesta este echivalentul a 2,5 g de sodiu, insa copiii au nevoie de mai putin, iar bebelusii sub un an nu ar trebui sa aiba sare adaugata in alimentatie.
Pe eticheta sarea ar putea fi descrisa ca sare sau sodiu totusi deseori acest produs este descris ca fiind sodiu, deoarece cifrele sunt mai mici, iar mancarea va parea astfel ca are mai putina sare in compozitie. 75-90% din aportul de sare provine din mancarurile procesate. De aceea, daca evitati mancarurile procesate si gatiti acasa, e acceptabil sa adaugati sare in compozitie, dar moderat. In acelasi timp, nu trebuie evitat un adevar mai mult decat reprobabil: industria alimentara a fost si este reticenta in reducerea nivelului de sare, din cauza faptului ca astfel va scadea consumul de bauturi racoritoare.
"Mare" rimeaza si cu "sare"!
Pe de alta parte, din punctul de vedere al sanatatii, un aport mare de sare poate conduce la cresterea presiunii arteriale (hipertensiune). In Marea Britanie, nu mai putin de o treime din populatie are tensiune marita, iar riscul de aparitie a bolilor de inima si atacurilor de cord este de trei ori mai mare decat in mod normal; cauza principala este, fara indoiala, stilul de hranire actual, care se poate spune ca a fost globalizat. De asemenea, trebuie stiut ca este posibil ca hipertensiunea sa nu aiba niciun simptom, asa ca e nevoie de verificarea constanta a presiunii sangvine.
Cea mai importanta sursa de sare din alimentatia curenta este painea, iar pe piata exista sortimente cu un continut redus de sare. Totusi, daca suferiti de hipertensiune, ar fi bine sa va preparati paine fara sare in casa. E necesar sa se stie si ca apa de mare, din care se obtine de altfel o sare alimentara de buna calitate, contine 2,5 grame de sare la 100 ml, asa ca aveti grija ce mancati si ce fel de sare ii este adaugata mancarii.
Este posibil, de asemenea ca pana si cerealele de la micul dejun sa fie o sursa ascunsa a aceluiasi produs. Cerealele din grau sau ovaz contin urme de sare, ca sa nu mai vorbim despre un anume tip de alimente relativ ieftine preferate de romani – mezelurile, adevarate "saline" culinare. In fine, la urma-urmei optiunile ne apartin si la acest capitol, dar sa nu uitam ca sarea naturala de mare contine aproximativ 80 de minerale necesare organismului uman, in timp ce binecunoscuta sare de masa rafinata, disponibila in numeroase supermarketuri, este tratata chimic, iar mineralele benefice sunt indepartate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii