Alimentatia echilibrata, asociata unei activitati fizice regulate, este sursa incontestabila a sanatatii cotidiene. Ea reprezinta, de asemenea, si o excelenta modalitate de lupta contra excesului de colesterol, diabetului sau obezitatii si contribuie astfel la sanatatea inimii. Dar produsele alimentare pot prezenta si un factor de risc pentru sanatate. Abundenta alimentelor bogate in grasimi si zahar, mesele neregulate si putin variate, lipsa unei activitati fizice conduc inevitabil la marirea greutatii. Obezitatea, diabetul se afla astazi intr-un proces de crestere continuu. Obiceiurile noastre alimentare si de viata constituie cauzele aparitiei acestor boli. Copiii trebuie sa fie invatati din cea mai frageda copilarie sa-si insuseasca un comportament alimentar sanatos, fiindca acesta determina pastrarea capitalului lor de sanatate de-a lungul intregii vieti.
Sa ne alimentam… cu cap!
Pe parcursul intregii noastre vieti alimentarea trebuie sa fie direct proportionala cu energia depusa. Alimentatia trebuie sa fie de asemenea foarte variata si bine repartizata de-a lungul zilei pentru a beneficia de aportul de elemente necesar bunei functionari a organismului nostru.
La modul general, produsele alimentare pot fi impartite in cinci categorii importante: 1 – carnea, pestele, ouale; 2 – produsele lactate; 3 – cerealele; 4 – legumele; 5 – fructele. Alimentatia variata si diversificata este constituita din cel putin un produs din fiecare categorie pe zi. Apa este singura bautura necesara care poate fi consumata fara moderatie. Pentru igiena alimentara se recomanda, atat cat e posibil, sa beneficiem de trei mese pe zi. Un adevarat mic dejun nu va contine multe produse grase, fiindca o asemenea prima masa echilibrata permite sa incepem ziua „in forta” si sa evitam mancatul in plus in prima jumatate a zilei.
Va recomandam sa limitati consumul bauturilor alcoolice si frecventa meselor „incarcate”, de genul celor foarte bogate in grasimi. Activitatea fizica regulata este componenta naturala si necesara pentru un echilibru alimentar: jocurile pentru cei mici, practicarea unui sport cel putin de la varsta de 12 ani, mersul pe jos sau cu bicicleta pentru toti. Ardeti caloriile, miscandu-va cat mai mult, astfel veti putea echilibra energia fizica si aportul de calorii. Activitatea fizica este foarte potrivita pentru inima: amelioreaza circulatia sangvina, incetineste pulsul, mareste nivelul de oxigen si diminueaza nivelul colesterolului in sange, imbunatateste gestionarea greutatii coorporale si a stresului.
De altfel, regulile de baza ale echilibrului alimentar sunt foarte simple. Intr-un fel, mai greu este sa le respectam, dar aceasta constituie garantia unei vieti confortabile: consumati cel putin cinci fructe si legume pe zi; limitati consumul de grasimi, mai ales a celor saturate (alimente preparate prin coacere, prajituri, afumaturi, unt, sosuri, branzeturi, lapte integru s.a.); mariti consumarea glucidelor lente care se afla in paine, paste fainoase, orez, cartofi, legume; consumati carne, peste, produse din animale marine sau oua de una-doua ori pe zi, preferand carnea slaba; limitati consumul de prajituri, dulciuri si bauturi gazoase; limitati consumul de bauturi alcoolice la doua pahare de vin de 10 mililitri pe zi pentru femei si trei pahare de 10 mililitri pentru barbati. Dar nu uitati ca apa este totusi unica bautura necesara si este nevoie sa consumati cel putin de 1,5-2 litri pe zi, in stare pura sau in bauturi calde.
Miscarea – prietena inimii
Sportul bun pentru inima este, in primul rand, un exercitiu de perseverenta, durabil si regulat. Unele activitati sportive pot fi practicate de la orice varsta, acestea detinand primul loc in combaterea bolilor cardiovasculare. Mersul permite adaptarea progresiva a inimii si a respiratiei la solicitarile curente. Alergatul trebuie sa fie practicat insa in dependenta de capacitatile musculare ale fiecaruia. Inotul favorizeaza dezvoltarea cutiei toracice si amelioreaza respiratia. Mersul pe bicicleta necesita adaptarea cardiaca progresiva. Gimnastica face mai supli muschii la non-sportivi, daca aceste persoane o practica in medie 10-30 minute pe zi si preferabil regulat, fara a brusca sau a surmena inima, muschii si articulatiile.
Consumul de produse alimentare trebuie sa scada progresiv, odata cu avansarea in varsta. Dar, in acest caz, trebuie sa evitati riscul de subalimentare, care ar putea diminua protectia imuntara si ar agrava bolile legate de varsta – cardiovasculare, osteoporoza, dementa sau cancerul. In practica, sfaturile alimentare pentru persoanele adulte raman valabile pentru persoanele in varsta: sa satisfaceti necesarul de vitamina D si calciu, ambele vitamine necesare pentru mineralizarea oaselor; pentru elasticitatea cardiaca, vegheati asupra calitatii lipidelor ingerate, preferand uleiul de rapita si pestele gras; aveti grija de hidratare (1,5 litri pe zi). Cu varsta scade senzatia de caldura iar organismul regleaza mai greu temperatura corpului. In cazul unor calduri sau pe canicula trebuie sa bem apa, chiar daca nu exista senzatia propriu-zisa de sete.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii