Atunci cand vorbim despre ingrijirea sanatatii prin metode naturale, blande, este inevitabila referirea si la calitatile terapeutice remarcabile ale alimentelor-medicamente care sunt mirodeniile. Amestec de savoare si sanatate – astfel le-am putea defini in cateva cuvinte. Privite din perspectiva medicinii complementare, exista mirodenii care imbunatatesc digestia, protejeaza inima, ficatul sau alte organe; sunt adevarate antiseptice naturale sau reduc nivelul colesterolului. Va prezentam succint cateva dintre cele mai cunoscute asemenea produse din farmacia naturii si calitatile lor utilizate in slujba sanatatii noastre.
Piperul – ajuta in cazul durerilor abdominale, tulburarilor gastrice sau toxiinfectiilor alimentare. De asemenea, el este util pentru a restabili tensiunea arteriala, neavand efecte secundare, in schimb obtinandu-se si o incalzire a corpului, fara cresterea pulsului.
Boiaua de ardei gras. Aromata si dulce, este o sursa naturala de vitamina C, in special atunci cand e produsa natural, din ardei uscati. Se foloseste in indigestii si stimuleaza productia de sucuri gastrice, ajuta la stabilizarea presiunii sangelui si a circulatiei.
Mararul impiedica balonarile si stimuleaza digestia. Se folosesc frunzulitele subtiri, care se pot usca, insa trebuie stiut ca proaspat este foarte bogat in vitamina C.
Cimbrul – constituie unul dintre cele mai populare condimente, iar specialistii apreciaza ca proprietatile sale antibacteriene sunt unice. Favorizeaza digestia si protejeaza sanatatea parului, curata sangele si stimuleaza activitatea glandelor.
Busuiocul are puternice proprietati antimicrobiene. Este un antiviral eficient si protejeaza impotriva unor bacterii. De asemenea, micsoreaza riscul artritei si al altor boli inflamatorii.
Patrunjelul. Bogat in vitamine si minerale, poate fi folosit atat verde, cat si uscat. El dilueaza sangele, curatindu-l de reziduuri.
Rozmarinul trebuie folosit fara a se abuza cantitativ de el. Are proprietati asemanatoare cu usturoiul si este foarte sanatos, chiar si in ceai.
Salvia este o planta cu efecte terapeutice multiple si se foloseste mai frecvent pentru ceaiuri, dar in cantitati mici poate fi adaugata si in anumite preparate culinare.
Nucsoara – In general, este folosita pentru prevenirea si tratarea balonarilor abdominale, a diareei, indigestiei si vomei, fiind un bun stimulent stomacal. Insa, atentie: este periculoasa pentru persoanele cu dureri dentare.
Scortisoara reprezinta unul dintre cele mai puternice antiseptice naturale, avand un rol important si in scaderea tensiunii arteriale. Are proprietati antiinflamatoare, reduce nivelul colesterolului, usureaza durerile reumatice si poate imbunatati starea de sanatate a bolnavilor de diabet.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii