Inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi, Biserica din Cotnari este, dupa cat se pare, ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si face parte din „Ansamblul Medieval Curtea Domneasca”. Satul Cotnari este atestat din 1441 sau, dupa alte surse, din 1448, iar biserica a fost zidita in 1493 si are hramul „Sfanta Parascheva”. Anul constructiei a fost stabilit in urma unor studii istorice si arheologice. Nu se cunosc date exacte in acest sens, pentru ca pisania bisericii a fost distrusa de vreme, ca si Curtea Domneasca din care au mai ramas numai niste hrube.
Traditia spune ca din dreptul acestora ar exista un tunel care duce pana la Harlau, dar, tunelul fiind astupat intre timp, urmeaza ca viitoarele cercetari sa confirme sau sa infirme supozitia. Se pare ca in secolul al XVII-lea au fost executate importante lucrari de refacere a monumentului. Acest fapt este dovedit de prezenta unor elemente decorative ca ramele dreptunghiulare ale ferestrelor, cu rozete in colturile de sus si ancadramentul usii de la intrare. Totodata, au fost gasite si doua pietre funerare, partial distruse, datand din aceeasi perioada. Se crede ca ele ar fi acoperit mormintele unor persoane care au contribuit la realizarea lucrarilor. Biserica a suferit serioase modificari intre 1831-1832, cand a fost daramat zidul dintre pronaos si naos si a fost inlocuit printr-o arcada. Alte lucrari de reparatii si restaurari au fost facute in anii 1869 si 1890.
Asezamantul este realizat dupa un plan dreptunghiular si este lipsit de turla. Este impartit in pronaos, naos, altar iar peretii lipsiti de pictura, au fost doar varuiti. In unele locuri, sub stratul de var, au fost descoperite urme ale unei zugraveli mai vechi, imitand zidaria de caramida. Arhitectura este foarte simpla si motivele ornamentale sunt putine. Biserica este una dintre cele mai modeste constructii de acest fel din Moldova medievala.
Fatadele exterioare sunt, de asemenea, zugravite uniform, in alb, fara alte ornamentatii in afara ferestrelor, si nu prezinta niciun element decorativ sub cornisa. Usa de la intrare este din lemn sculptat cu motive geometrice, rozete, spirale si vita-de-vie. In stanga si in dreapta sunt prezentati in basorelief Sfantul Voievod Stefan cel Mare si Sfantul Daniil Sihastrul.
Biserica se inscrie in linia generala a ctitoriilor vremii, asa cum sunt Biserica Manastirii Arbore, Biserica Sipota sau Biserica Valeni. Dupa 1996, Biserica din Cotnari a fost amplu restaurata, fiind si pictata partial in fresca de profesorul Nicolae Sava si ucenicii sai. A fost resfintita la data de 2 iulie 2001 de un sobor impresionant, eveniment la care au participat si primarul de atunci al municipiului Iasi, Constantin Simirad si alte personalitati politice.
Cu prilejul anului omagial Stefan cel Mare, la 23 aprilie 2004, pe cladirea bisericii a fost montata o placa de marmura, sfintita de mitropolitul Moldovei si Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel Ciobotea.
IRINA STOICA
Comentarii