Aflata pe valea Almasului din judetul Salaj, biserica din Zimbor are hramul „Adormirea Maicii Domnului” si domina din vârful unui deal soseaua nationala. Desi micuta, impresioneaza prin eleganta tacuta, neostentativa, ca a tuturor bisericilor de lemn din zona.
Aflata pe valea Almasului din judetul Salaj, biserica din Zimbor are hramul „Adormirea Maicii Domnului” si domina din vârful unui deal soseaua nationala. Desi micuta, impresioneaza prin eleganta tacuta, neostentativa, ca a tuturor bisericilor de lemn din zona. Poarta fostei incinte, pusa la adapost atunci când era sa dispara macinata de vreme, pastreaza încrustata data începerii constructiei: „Is Hs. Let ani 1643”.
Data de pe ancadrament devine astfel un document pretios, care înlatura orice controversa legata de vechimea sfântului locas.
De fapt întreaga constructie poarta amprenta de netagaduit a epocii, preluând însa si elemente din secolele anterioare, cum ar fi forma de plan, dreptunghiulara, cu absida decrosata, poligonala cu trei laturi. Biserica din Zimbor este singurul monument de pe valea Almasului care a adoptat aceasta varianta tipologica.
Temelia de lemn este asezata direct pe pamânt, iar peste ea sunt suprapuse bârnele pentru peretii care se întâlnesc în „coada de rândunica” si sunt întariti prin console. Motivul de baza care împodobeste peretii este cel al frânghiei, motiv aflat si pe ancadramentul intrarii. Cornisa streasinii este ornamentata cu denticuli, iar bolta semicilindrica sculptata a naosului reprezinta de asemenea o atestare a vechimii bisericii. Grinda de pe planul de nastere a boltii este împodobita cu romburi adâncite si feston circular, iar arcul sculptat se sprijina pe console de forma celor din exterior.
Decorul pictat nu a avut o viata prea lunga, desi a fost realizat mult dupa înaltarea constructiei. La aceasta au contribuit atât proasta îngrijire a acoperisului, care a permis infiltrarea ploilor, cât si faptul ca biserica de zid ridicata în vale a atras credinciosii care au parasit într-un fel vechiul locas. Cu toate acestea, scenele pastrate în pronaos, dar mai ales în altar, dovedesc valoarea incontestabila a picturii autentic populare, în culori vii, cu personaje cu fete pline si motive florale. Pe una din usile diaconesti zugravul a scris anul 1839 iar pe icoana Sfintei Fecioare inconjurata de un decor sculptat este mentionat anul 1844. Uitata vreme îndelungata, biserica din Zimbor asteapta tacuta, asemenea crucilor din jur, credinciosii care sa-i paseasca pragul, descoperind întreaga ei frumusete.
Biserica „Sfântul Mina” – Vergu
Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...
Comentarii