Inaltata in mijlocul Belgradului, catedrala Sfantul Sava are o semnificatie aparte pentru ortodoxia sarba, fiind inchinata unuia dintre sfintii ei autohtoni. Sfantul Sava, pe numele sau mirean Rastko Nemanjia, s-a nascut in 1169/1170 si a fost fiul marelui jupan Stefan Nemania. De tanar el a luat calea unei vieti spirituale, devenind calugar la Muntele Athos unde a infiintat manastirea Hilandar in 1198. Din 1219, dupa obtinerea autocefaliei fata de Patriarhia de la Constantinopol, a fost primul arhiepiscop al Serbiei. A fost un om cu viziuni indraznete, un conducator intreprinzator si un pastor de suflete desavarsit. A sprijinit nasterea culturala si religioasa a tarii, a murit la Trnovo la 12 ianuarie 1236 si a fost inmormantat de regele Vladislav la manastirea Mileëeva, fiind ulterior sanctificat. De aici a fost adus la Belgrad.
In timpul miscarilor sarbe de eliberare nationala, in 1594, marele vizir turc Sinan-Pasa a dat foc moastelor pe campia Vraąar pentru a slabi rezistenta localnicilor. A fost un rug urias, fumul s-a intins mult dincolo de Dunare, dar scopul acestui sacrilegiu nu a fost atins de dusmani. In 1894, cu ocazia comemorarii tragicei fapte, sarbii au hotarat sa ridice o biserica in cinstea sfantului ale carui moaste au fost profanate. In 1895 a fost inaltata o biserica mica, si peste 40 de ani, in 1935 a fost construita, in doar 57 de zile lucratoare, actuala biserica.
Fundatia bisericii mari a fost turnata in 1939 dar lucrarile au fost intrerupte din cauza razboaielor si a regimului comunist instalat in tara pana in 1990. Abia in 2003 a fost terminata placarea exteriorului cu marmura alba si granit. Principalii autori ai proiectului, realizat inca din 1927, au fost Bogdan Nestrovią si Alexandr Deroko. Autorul proiectului, refacut in 1985, a fost Branko Peëią, cel al decoratiilor interioare din 2000, Dragomir Acovią iar seful lucrarilor a fost numit, in anul 2000, Vojislav Milovanovią.
Catedrala, inspirata de Sfanta Sofia din Istanbul, are 13 domuri, cinci semidomuri si cinci domuri mici in spatele altarului iar lucrarile se desfasoara si in prezent, constructia nefiind terminata. Cupola semisferica acoperind centrul locasului este asezata pe un tambur, are o inaltime de 27 metri, o greutate de cateva tone si un diametru de 30,5 m in interior si 39,5 in exterior. Este acoperita cu foi de cupru iar crucea de deasupra are o inaltime de 10,5 metri. Exista de asemenea 17 cruci de diverse inaltimi deasupra celorlalte domuri si in spatele altarului. Catedrala are 49 de clopote dintre care 4 mobile si 49 fixe, cel mai mare dintre ele avand un diametru de 204 centimetri iar cel mai mic, 20 cm. Fiecare are inscriptionat numele ctitorului, aflat in tara sau in afara ei. Biserica gazduieste de fapt alte trei biserici. Cea mai mare dintre ele, marea catedrala, este inchinata Sfantului Sava, paraclisul este inchinat primilor Sfinti crestini ai Serbiei, Ermil si Stratonicus iar cripta este biserica Sfantului print Lazar.
Exteriorul impresioneaza prin multimea ferestrelor cu vitralii, a rozetelor, a ornamentelor de piatra, a celor trei portaluri si a celor noua usi impodobite cu reliefuri de bronz. Parterul poate primi 10.000 de credinciosi, galeria corala, 700 de coristi, iar cand lucrarile vor fi terminate, Catedrala Sfantul Sava va fi cea mai mare Catedrala ortodoxa activa din lume. Monumentala sculptura a Sfantului Sava este opera sculptorului rus Viaceslav Klikov (1939-2006) si a fost ridicata pe soclul din imensul parc al asezamantului la 23 septembrie 2003.
La intrarea in parc a fost amplasata o alta statuie impunatoare reprezentandu-l pe Karagheorghe, erou national al sarbilor, conducatorul marii rascoale antiotomane din 1804-1813. Opera a sculptorului Sreten Stojanovią, a fost ridicata in 1979 si a devenit parte integranta a gradinii, stand parca de straja in fata marii catedrale.
IRINA STOICA
Comentarii