De ani si ani orasul Avignon, veche cetate a papilor, isi oglindeste in apele Ronului atat faimosul pod, pe care lumea canta si dansa inca din secolul al XIII-lea, cat si zidurile de aparare, cu numeroasele lor turnuri si porti. In interiorul acestora se inalta Palatul Papilor, vestitul Dom, biserici si o multime de cladiri inconjurate de gradini si incarcare de istorie. Una dintre aceste cladiri este Muzeul Calvet, muzeu de arta aflat pe una dintre primele strazi pavate ale orasului, strada care poarta numele lui Joseph Vernet, cunoscut pictor nascut in Avignon.
Muzeul este gazduit in palatul Villeneuve – Martignan, edificiu construit intre 1741-1754 de Jean-Baptiste Franque, cu un elegant gard din fier forjat, executat in 1886, de mesterul local Noël Biret. Acest gard inchide curtea palatului. Gradina, cu statuile inteligent plasate, plina de flori si verdeata, pare a fi un loc indragit de paunii care se plimba in libertate. Inca din 1837 a fost sincer admirata de Stendhal, care a mentionat-o in lucrarea sa „Memoriile unui turist” comparand-o, pentru calmul pe care il degaja, cu gradinile frumoaselor biserici italiene.
Vasta si somptuoasa constructie, adapostind colectiile muzeului, poarta numele fondatorului acestui asezamant de cultura, Esprit-Claude Calvet, profesor la Facultatea de Medicina din Avignon, arheolog si bibliofil. La moartea sa, la 25 iulie 1810, a lasat orasului imensa biblioteca, impreuna cu toate colectiile sale artistice si fondurile necesare crearii unui muzeu. Acestui nucleu i s-au adaugat alte donatii, cele mai importante fiind exponatele grecesti din marmura ale familiei Nani si obiectele din fier forjat din colectia Biret, considerate cele mai frumoase din Franta dupa cele de la Rouen.
Cladirea a apartinut initial lui Joseph-Ignace de Villeneuve, marchiz de Martignan, dar, dupa moartea sa, mostenitorii au vandut-o statului, care in 1833 a deschis aici muzeul, creat la 9 aprilie 1811, prin Decret Imperial. In salile palatului, sculpturile alterneaza in mod agreabil cu tablourile expuse. Sunt reprezentate toate secolele de pictura franceza si avignoneza din secolele XIV-XX. La loc de mare cinste se afla operele lui Joseph Vernet dintre care se remarca „Furtuna”, incarcata de dramatism si „Intoarcerea in port”, emanand o seninatate unica datorita combinatiei de culori.
Arta flamanda este reprezentata printre altele de o pictura care fusese atribuita lui Brueghel cel Batran, reprezentand „Chermesa la Hoboken”. Dupa studii indelungate, cercetatorii au stabilit insa ca lucrarea apartine de fapt unuia dintre ucenicii sai, asemenea altora expuse in aripa stanga a parterului. Una dintre lucrarile de arta franceza din secolul al XIX-lea, purtand semnatura lui Jacques-Louis David, este intitulata „Moartea Barei” si reinvie traditia nudului feminin, tratat intr-o maniera clasica, dar in acelasi timp emanand o sensibilitate romantica.
Pe langa colectiile de arta, muzeul mai contine exponate apartinand vremurilor indepartate ale istoriei umane. Printre acestea se numara „mormantul neolitic” si mai ales celebra stela de la Rocher, descoperita in gradina Domului in 1960 si rasturnand teoriile general admise pana atunci privitoare la originea Avignonului. Se credea astfel ca triburile antice se stabilisera pe aceste inaltimi bine protejate si se succedasera pur si simplu fara a da nastere vreunei forme de civilizatie. Stela respectiva a dus insa la o alta concluzie. Datorita particularitatilor sale s-a putut conchide ca locuitorii stravechiului Avenio au fost in realitate nu doar mult mai numerosi decat se credea, ci si mult mai evoluati in manifestarile lor.
IRINA STOICA
Comentarii