Aflat in nord-estul Frantei, in faimoasa si atat de cantata regiune Lorena, orasul Nancy este traversat de raul Meurthe si de un canal care uneste fluviile Rin si Meuse. Deschis spre Europa, este situat la doar 100 de kilometri de Germania, Belgia si Luxemburg.
Cu toate ca in zilele noastre este un oras modern, centrul sau istoric a ramas din secolul al XIII-lea. Orasul s-a dezvoltat din secolul al XII-lea in jurul fortaretelor ducilor de Lorena. Transformarea sa a inceput insa in secolul al XVIII-lea cand a inceput sa fie reconstruit de Stanislas Leszczynski, regele detronat al Poloniei. Ginere al lui Ludovic al XV-lea, in 1738 este facut duce de Lorena, iar el face din Nancy o stralucitoare resedinta pentru curtea sa.
Pana in 1766 a fost capitala unui stat independent, intre 1871-1914 a fost oras de frontiera iar la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost centru al curentului Art Nouveau.
Dupa ce intre 1871-1918 Lorena a fost alipita Germaniei, orasul Nancy a ramas in partea franceza a regiunii. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost bombardat fara mila dar, dupa instalarea pacii, si-a canalizat energiile pentru refacere si dezvoltare.
Astazi orasul este considerat unul cu o valoare istorica deosebita, datorita, in mare parte cladirilor medievale. Legatura intre orasul vechi si orasul nou este facuta prin Piata Stanislas, inscrisa in patrimoniul UNESCO. Considerata cea mai frumoasa piata regala din Europa prezinta un centru dominat de statuia regelui Stanislas ridicata in locul celei a Regelui Ludovic al XV-lea, distrusa la Revolutie. In 1831 a fost amplasata noua statuie. De jur imprejur au fost ridicate cateva cladiri emblematice pentru arhitectura frantuzeasca: Primaria, Grand Hotel, Muzeul de Arta, Opera.
In nordul pietei pot fi admirate cele doua fantani impodobite cu statui alegorice si portile de fier care odinioara aveau un rol de aparare. De aici, prin Poarta Regala se ajunge in cea de-a doua piata vestita a orasului si anume Place Carriere. Aici aveau loc odinioara turniruri si diferite jocuri ecvestre. La capatul ei se poate vedea Palatul Guvernamental inconjurat de coloane si statui. Tot aici se afla un hotel faimos si Bursa de Marfuri.
In dreapta se intra in parcul Pepiniere iar prin stanga se patrunde in orasul vechi. Piata a fost construita din dorinta regelui de a lega cele doua zone ale orasului. In continuarea acestora exista Palace d’Alliance, deschizand drumul spre orasul vechi. Piata este dominata de o fantana baroc, instalata la inceputul secolului al XVIII-lea, de o impunatoare basilica gotica si de statuia Ducelui René al II-lea care l-a infrant pe Ducele Burgundiei in batalia de la Nancy, in 1477.
Palatul Ducal care se afla pe Grand Rue din stricta apropiere gazduieste acum Muzeul Lorenei cu colectii unice ale artistilor locali. Tot in vechiul oras se inalta Poarta de la Craffe, ramasa din vechile fortificatii care inconjurau orasul, construite in secolul al XIV-lea. Grosimea peretilor turnurilor este de 3 metri.
Exista si in orasul nou cateva piete cu o arhitectura eleganta si nu trebuie uitate bisericile dintre care pot fi amintite Catedrala, construita in secolul al XVIII-lea, absolut impresionanta si biserica Sfantul Sebastian. Cele mai multe cladiri din orasul nou apartin stilului Art Nouveau, stil caruia ii este inchinat un elegant muzeu. Miscarea Art Nouveau, reprezentata prin Scoala din Nancy s-a nascut in 1871 in timpul anexarii Lorenei de catre Germania. Conducatorul acesteia este celebrul artist sticlar Emile Gallé nascut in Nancy. Odata cu moartea acestuia in 1984 miscarea s-a diminuat, in perioada interbelica fiind inlocuita de Art Deco.
IRINA STOICA
Comentarii