Sfânta Fecioara Maria
Astazi, 15 august, crestinii din toata lumea o sarbatoresc pe Sfânta Fecioara Maria, Maica Domnului. Este considerata cea dintâi dintre toti sfintii, mijlocitoare a credinciosilor catre bunul Dumnezeu.
Sfânta Fecioara Maria
Astazi, 15 august, crestinii din toata lumea o sarbatoresc pe Sfânta Fecioara Maria, Maica Domnului. Este considerata cea dintâi dintre toti sfintii, mijlocitoare a credinciosilor catre bunul Dumnezeu. Fiind ocrotitoarea noastra, a tuturor, este praznuita de câteva ori în timpul anului, fiecare dintre sarbatori marcând un important eveniment din viata ei.
Nasterea Sfintei Fecioare, sarbatorita la 8 septembrie, reprezinta de altfel cea dintâi mare sarbatoare a anului bisericesc, an care, asa cum se stie, începe la 1 septembrie, dupa cum ne arata preotul Nicolae Barbu în scrierile sale.
Parintii Sfintei, Ioachim si Ana, ajunsesera la o varsta înaintata, fara ca traiul lor sa fie binecuvântat cu un copil. De aceea Ioachim pleaca în pustiul Iudeii si se opreste la pârâul Horat. Dupa ce se închina în pestera în care Sfântul Proroc Ilie se rugase vreme de trei ani, primeste vestea ca sotia sa va avea o fiica. Lucrul se împlineste întocmai si se naste cea care avea sa devina Maica Domnului. Parintii sai promit ca îsi vor darui fiica bisericii. La 3 ani este dusa la Templul din Ierusalim si data în grija preotului Zaharia, care o asaza alaturi de Chivotul cu tablele legilor, de mâna si de toiagul lui Aron, evenimentul fiind sarbatorit de biserica noastra la 21 noiembrie, sub numele de „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”. Micuta îsi petrece timpul în post si rugaciune fiind apoi logodita cu Iosif dulgherul, un barbat drept si evlavios. La 14 ani primeste Buna Vestire (praznuita de credinciosi la 25 martie) când Arhanghelul Gabriel îi vesteste ca va fi Nascatoarea Celui Preaînalt. Dupa nasterea lui Iisus, anuntata de Stea, Sfânta Fecioara va merge cu Pruncul în Egipt, însotita de Iosif.
Evangheliile ne-o prezinta permanent ca pe o mama iubitoare si grijulie. Ea îsi va cauta fiul de 12 ani la Ierusalim si îl va gasi în templu, vorbind cu cei întelepti. Îl va însoti apoi la Nunta din Cana Galileii unde îl va ruga sa salveze onoarea tinerilor ramasi fara vin si va fi alaturi de El în timpul Patimilor, stând sfâsiata de durere lânga Crucea Acestuia. Iisus i se va arata dupa Înviere si, dupa Înaltarea la Cer a Mântuitorului, ramâne sufletul comunitatii crestine gasindu-se alaturi de Apostoli în ziua Pogorârii Duhului Sfânt – cunoscuta de noi drept sarbatoarea Rusaliilor. Ziua de 15 august (Sfânta Maria Mare) praznuieste Adormirea Maicii Domnului, adica disparitia ei din viata pamânteasca.
Dupa o calatorie misionara în Efes, alaturi de Sfântul Ioan, ea se întoarce în Ierusalim si îi aduna în Ghetsimanii pe toti apostolii, în afara de Toma, care era plecat departe. Dupa ce le da ultimele sfaturi, adoarme pe veci. Necredinciosul Antonie vrea sa rastoarne racla. Mâinile îi sunt retezate pe loc de un înger, dar este vindecat de Sfânta Adormita la rugaciunile apostolilor. Dupa trei zile, soseste Toma, care dezgroapa sicriul si îl gaseste gol, pentru ca trupul Maicii Domnului a fost luat de Dumnezeu la Cer. Sfintei Fecioare îi sunt închinate nenumarate biserici si multe dintre icoanele cu chipul ei sunt considerate facatoare de minuni.
Manastirea Surpatele
Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...
Comentarii