• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Când iubirea ucide…

Când iubirea ucide…

24 martie 2025
in Terra X
A A

Obisnuim sa spunem, dar mai ales credem cu toata convingerea ca la temelia a tot ce este frumos si adevarat se afla iubirea.

Uneori însa tocmai din iubire izvorasc apele tulburi ale unor drame ce pot îneca în revarsarea lor tumultuoasa vieti si destine aflate sau nu în albia evenimentelor.

Extrem de tulburatoare din aceasta perspectiva a fost povestea reala a unei femei menite poate sa devina o personalitate artistica remarcabila, dar a carei fiinta, cu tot ce a însemnat ea, s-a pierdut în zadarnicia cu nuante aproape biblice a iubirii. Nu a iu-birii fata de Dumnezeu – care poate fi deopotriva parinte atoateiertator sau judecator neînduplecat – ci fata de o alta fiinta umana.

Viata Adèlei Hugo (da, fiica acelui adevarat geniu al literaturii universale care a fost Victor Hugo!) a rascolit pâna în strafunduri mintea si sufletul multor semeni care vor fi vazut în soarta ei cel putin o licarire în oglinda a propriei lor imagini.

O revelatie târzie: asa ar putea fi considerata „descoperirea”, dupa nu mai putin de un secol, a laturii artistice – fatalmente, ascunsa sub frunzisul vested al unor sentimente ratate! – a Adèlei Hugo. Spunea cineva ca este infernal de greu pentru un copil sa traiasca si mai ales sa se afirme sub „umbrela” – ori, si mai rau, în umbra personalitatii gigantice a parintelui sau.

Iar Adèle nici macar nu a trait astfel, chiar daca si-a dorit-o cu toata fiinta ei si s-a aruncat, ca o veritabila aventuriera lipsita de un minim instinct de conservare, în întâmplari de ne-închipuit, care în cele din urma au dus-o la pieire.

Poate ca Adèle a platit fara vina pacatele înlantuite în vietile parinti-lor sai. Mai mult sau mai putin voalat, istoricii literari îi atribuie scriito-rului principala responsabilitate pentru veritabilul dezastru din familia lor. Vreme de o jumatate de veac, acesta a dus o existenta dubla.

A ramas alaturi de Adèle, sotia sa si mama celor cinci copii ai cuplului (Adèle fiica fiind ultima nascuta), dar a trait cu o intensitate maxima o iubire devastatoare pentru actrita Juliette Drouet, care i-a daruit si ea o fiica, botezata Léopoldine, în memoria micului Léopold, primul copil al cuplului Hugo, mort la numai câteva luni de viata.

De altfel, si Adèle sotia a avut o aventura amoroasa cu faimosul critic si scriitor Sainte-Beuve, astfel ca mezina familiei nu a avut parte de o imagine a iubirii si devotamentului real, echilibrat si frumos între cei doi soti, respectiv parintii sai.

Influentata si, fara îndoiala, afec-tata de aceasta falsa armonie si mai ales de distanta tot mai mare pusa de scriitor între el si familie, tânara si-a dorit cu ardoare sa traiasca si ea o poveste de iubire totala, autentica. A esuat, si nu din vina sa, dar cel putin la fel de important a fost faptul ca, alergând dupa dragostea adevarata, si-a irosit calitatile si energia creatoare.

Crescuta în familia unei mari personalitati a culturii vremii, Adèle cunoscuse numerosi scriitori, compozitori, artisti si oameni politici si chiar fusese initiata în tainele muzicii clasice de profesori renumiti.

Drept urmare, ea a compus mai multe piese remarcabile, punând pe muzica versuri ale tatalui sau, poate si într-o încercare impulsionata din subconstient de a se apropia astfel de el. Din pacate, si acest demers nepremeditat a fost un esec; la drept vorbind, chiar unul fatal pentru ea.

„Evadata” din captivitatea afectiva si psihologica a familiei sale, Adèle s-a vazut tradata si în dragoste, ceea ce se spune ca i-ar fi produs un dezechilibru mental grav, patruns ca un stigmat definitiv în existenta ei.

La cererea autoritarului sau tata, care a iubit-o, dar nu a înteles-o niciodata, a fost internata într-un centru de sanatate de lânga Paris. Avea 42 de ani si deja viata îi era ca si încheiata. Totusi, a trait pâna în 1915. A trecut în nefiinta la 85 de ani, uitata de toti si abia în 1968, când s-a publicat tulburatorul sau jurnal, a fost scoasa din anonimat. Ca o compensatie mult prea târzie, reputatul regizor François Truffaut, profund marcat de marturisirile din jurnal, a realizat un film impre-sionant, intitulat simplu „Adèle H.”

Adèle H. cea vie nu fusese deloc o femeie orbita de iubirea sa pâna la obsesie si nebunie. Era o pianista extrem de talentata, lucru cunoscut bine si de tatal ei, prieten cu Berlioz si Liszt, dar ignorat în favoarea aventurii lui adulterine.

Dupa cum amintea, la vremea respectiva, anuntul albumului pos-tum dedicat melodiilor pe care tânara Adèle Hugo le-a compus pe creatii ale tatalui ei, partiturile compozitiilor au fost aduse târziu în lumina reflectoarelor, la aproape un secol de la moartea sa.

Uneori incomplete, aceste pagini acopera câtiva ani de scriere, por-nind de la poeziile si extrasele din „Les Misérables”, la fel cum dezvaluie si scurte partituri instrumentale, ce marturisesc o inspiratie uneori întunecata, alteori plina de melancolie, precum „Cântecul fara cuvinte” pentru violoncel si pian. O redescoperire binemeritata, care face oarecum dreptate acestei artiste batute de destin, zdrobita de umbrele sale si totusi atât de tulburatoare si profunda.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Palermo, mândria Siciliei

Urmatorul Articol

Amenintarea pisicilor salbaticite

Articole Similare

Terra X

Natura, opera de arta

19 mai 2025

Creatiile artistice, prin definitie, sunt „sprijinite” de un suport fizic care confera...

Terra X

Palatul Beylerbeyi

19 mai 2025

Una dintre mândriile Istanbulului o constituie palatele sale, bijuterii arhitecturale împodobite cu...

Terra X

Razbunarea falsificatorului de tablouri

12 mai 2025

Binele si Raul reprezinta deopotriva notiuni etice si estetice, iar fenomenul artistic...

Terra X

Turnul lui Hercule

12 mai 2025

Inclus în Patrimoniul UNESCO din anul 2009, „Turnul lui Hercule”, înaltat în...

Terra X

Planeta pisicilor…

5 mai 2025

Într-un superb film de animatie vechi de peste cinci decenii, adresat deopotriva...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Urmatorul Articol

Amenintarea pisicilor salbaticite

Scrierea cuneiforma, descifrata de inteligenta artificiala

Ziua globala a dezvaluirii OZN

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Citeste mai departe
Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.