• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cubanezii iubesc foiletoanele radiofonice

Cubanezii iubesc foiletoanele radiofonice

25 noiembrie 2024
in Terra X
A A

Nici internetul, nici serialele TV difuzate pe platformele de streaming (continut video online) nu au reusit sa puna capat „idilei” dintre cubanezi si foiletoanele radiofonice, un gen de program audio care este înca foarte viu în aceasta tara, ce a fost cândva avangarda sa în America Latina.

În urma cu aproape 80 de ani, Cuba a smuls multe lacrimi de la numerosi latino-americani prin intermediul foiletonului sau radiofonic „El derecho de nacer” („Dreptul de a te naste”), care continea 314 episoade despre povestea tumultuoasa a mostenitoarei unei bogate familii din Havana cazute în dizgratie, care lupta pentru a avea dreptul de a da nastere copilului ei.

În prezent, „Amores en subasta” („Iubiri la licitatie”), difuzat spre sfârsitul diminetii de Radio Progreso, continua sa îi captiveze pe ascultatorii cuba-nezi cu o alta poveste, care se desfasoara în Havana la începutul secolului al XX-lea, scrisa de Joaquin Cuartas, în vârsta de 86 de ani, considerat unul dintre cei mai buni scenaristi ai radiodifuziunii cubaneze.

„Apreciez acest foileton si ma face sa ma simt ca si cum eu as trai în acea epoca”, a declarat Alexis Castillo, un ascultator de 54 de ani, nevazator din nastere, din apartamentul sau din Alamar, un cartier din estul Havanei.

„Foiletoanele radiofonice ma fascineaza” si „acesta este iesit din comun, personajele si interpretarile ma captiveaza”, a declarat Milvia Lupe Leyva, în vârsta de 82 de ani, care locuieste în vestul capitalei cubaneze.

Cu urechea lipita de radioul pe care fiul ei i l-a adus din Mexic „în urma cu vreo 20 de ani”, aceasta octogenara urmareste mai multe foiletoane difuzate de Radio Progreso, un post înfiintat în 1929 si considerat un bastion al productiilor de acest gen în Cuba. Ascultându-le, „ma simt ca si cum as fi regina lumii”, a adaugat ea, entuziasmata. Cubanezii sustin ca sunt precursorii foiletoanelor radiofonice difuzate în America Latina: cubanezul Felix B. Caignet (1892-1976) a lansat acest gen cu „El derecho de nacer” în 1948 si i-a cucerit pe ascultatorii din Argentina, Columbia, Mexic, Venezuela si chiar din Brazilia, gratie unei traduceri în portugheza.

Într-o perioada în care platformele ce difuzeaza continuturi video la cerere si retelele de socializare capteaza o buna parte a publicului care urmareste programe de divertisment, Alexis Castillo denunta „cliseul” potrivit caruia foiletonele radiofonice sunt ceva „banal”, pentru „femei casnice” sau pentru „persoane cu un nivel cultural scazut”.

„Nu toate foiletoanele radiofonice sunt drame, care penduleaza între plânset în hohote si happy-end. Exista multe altele care sunt de natura istorica si biografica si care te învata multe lucruri”, a adaugat acest ascultator, recunoscând totusi ca nu îsi refuza placerea de a asculta si o poveste de dragoste atunci când aceasta „este bine scrisa”.

Radio „à la carte”

În timpul unei sesiuni de înregistrare la sediul Radio Progreso, unde timpul pare ca s-a oprit în anii 1950, Nilas Sanchez, o actrita în vârsta de 76 de ani, dintre care 50 dedicati radioului, si-a exprimat credinta în persistenta acestui gen, întrucât „Cuba are o traditie în radio si o traditie de ascultare a foiletoanelor radiofonice”.

Directoarea artistica a foiletonului „Amores en subasta”, Yumary Cruz, în vârsta de 51 de ani, subliniaza ca „ingredientele lui Felix B. Caignet – lacrimi, soapte si o fericire mereu amânata – sunt în continuare foarte eficiente”.

În studioul de înregistrare, unde se transpira din abundenta întrucât criza energetica cu care se confrunta Cuba nu permite folosirea aerului conditionat, actorii îsi dezvolta personajele, sub îndrumarea naratorului.

Yumary Cruz deplânge totusi „îmbatrânirea” materialului scris si plecarea mai multor actori din distributia programului, în contextul în care tara este afectata de cea mai grava criza a sa migratorie de dupa Revolutia din 1959, informeaza AFP/Agerpres.

În apartamentul lui din Alamar, Alexis Castillo, pasionat de noile tehnologii în pofida faptului ca este orb, foloseste un software pentru nevazatori pentru a înregistra fiecare episod din „Amores en subasta”.

Seara, el distribuie un episod pe grupul de WhatsApp pe care l-a creat si din care fac parte aproximativ 100 de actori, realizatori, producator si ascultatori pasionati din diferite regiuni ale tarii.

Astfel, „oamenii care nu au putut sa asculte (episodul – n.red.) pentru ca lucrau sau pentru ca nu au avut curent electric pot sa faca acest lucru mai târziu”, a explicat el, referindu-se la frecventele întreruperi de electricitate care afecteaza viata de zi cu zi a cubanezilor.

Atunci când un foileton radiofonic se termina, Alexis Castillo îl încarca integral în „cloud”-ul digital pentru ca fanii din Cuba si din strainatate sa poata sa-l asculte. Este vorba despre un serviciu de podcast improvizat, pe care el însusi l-a denumit „radio a la carte”.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Tema: „Nebunul”

Urmatorul Articol

Fribourg – orasul fântânilor

Articole Similare

Terra X

Spirala timpului

7 iulie 2025

Un gen cu totul special de arta, într-o forma primara a sa,...

Terra X

Templul Lotus

7 iulie 2025

Aflat în inima orasului New Delhi, acest templu este închinat religiei Bahá’í,...

Terra X

Între doua lumi

30 iunie 2025

Lumea artelor plastice este ca o mare agitata, pe care curenti de...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Terra X

Un veac de sinceritate

23 iunie 2025

Ca sa-ti respecti statutul si verticalitatea incontestabila de artist valoros autentic, trebuie...

Terra X

Muzeul Prado

23 iunie 2025

Aflat în capitala Spaniei, Madrid, muzeul Prado contine una dintre cele mai...

Urmatorul Articol

Fribourg – orasul fântânilor

LignoSat, noua provocare spatiala

Tectonica placilor a dat nastere vietii pe Pamânt?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.