Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialisti japonezi, a fost plasat pe orbita, în conditii extreme, la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pamântului, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).
Satelitul experimental, numit LignoSat (dupa denumirea latina a cuvântului lemn) si al carui aspect seamana cu un cub cu latura de doar 10 centimetri, a fost lansat în spatiu la bordul unei rachete fara echipaj uman, de la Centrul Spatial Kennedy din Florida al Agentiei Spatiale Americane NASA.
Când va reintra în atmosfera, lemnul ar trebui sa arda fara a genera particulele metalice obisnuite asociate cu satelitii care cad înapoi pe Pamânt, potrivit oamenilor de stiinta niponi. Aceste particule pot avea un impact negativ asupra mediului, dar si asupra telecomunicatiilor, transmite AFP/ Agerpres.
„Satelitii care nu sunt fabricati din metal ar trebui sa devina mai raspânditi”, a declarat Takao Doi, astronaut si profesor la Universitatea din Kyoto, în cadrul unei conferinte de presa organizata la începutul acestui an.
Satelitul din lemn a fost instalat într-un container special pregatit de Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala (JAXA) si „a zburat în spatiu în siguranta”.
Satelitul „va ajunge în curând la ISS si va fi trimis în spatiu, aproximativ o luna mai târziu” pentru a-i fi testate rezistenta si durabilitatea, a precizat compania Sumitomo Forestry, care a confirmat ca lansarea a fost „reusita”.
Datele vor fi trimise de la satelit catre cercetatori, care pot verifica semnele de deformare si pot determina daca acesta poate rezista la schimbari extreme de temperatura. Pe masura ce civilizatia se îndreapta spre Luna si spre Marte, lemnul poate deveni o tehnologie extrem de atractiva în industria spatiala.
Durabilitate crescuta în spatiu
LignoSat a fost construit din lemn de magnolie (honoki – folosit în mod traditional pentru tecile sabiilor japoneze) si proiectat sa suporte temperaturi extreme si radiatii spatiale. Fabricarea satelitului s-a bazat pe o tehnica traditionala japoneza, fara suruburi si lipici.
Misiunea sa va fi de a demonstra potentialul cosmic al materialelor regenerabile, într-un moment în care oamenii exploreaza posibilitatea de a locui în spatiu. LignoSat va masura si capacitatea lemnului de a reduce impactul radiatiilor spatiale asupra semiconductorilor, facându-l util pentru aplicatii precum constructia centrelor de date.
Satelitul va ramâne pe orbita timp de sase luni, în timp ce componentele electronice de la bord masoara modul în care lemnul suporta mediul extrem de spatiu, unde temperaturile fluctueaza de la -100 la 100 grade Celsius la fiecare 45 de minute, orbitând de la întuneric la lumina Soarelui.
Satelitul din lemn reduce impactul asupra mediului la sfârsitul duratei sale de viata, afirma oamenii de stiinta, explicând ca lemnul este mai durabil în spatiu decât pe Pamânt, deoarece nu exista apa sau oxigen pentru a putrezi sau a se aprinde.
Daca totul decurge conform planului, lemnul ar putea fi utilizat în viitoarele misiuni de explorare spatiala, potrivit oamenilor de stiinta.
NICUSOR DINCA
Comentarii