Astazi, 13 iunie, Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica sarbatoresc „Inaltarea Domnului”, unul dintre praznicile împaratesti marcând sfârsitul Ciclului Pascal.
Inaltarea Domnului este praznuita întotdeauna la 40 de zile dupa Invierea Domnului, respectiv joi, în a sasea saptamâna dupa Sfintele Pasti.
Se stie ca dupa Inviere, Mântuitorul s-a aratat de mai multe ori ucenicilor sai pâna în ziua când a trebuit sa dispara din viata pamânteasca.
Sfântul Apostol Luca ne relateaza ca Iisus s-a dus împreuna cu ucenicii sai pe Muntele Maslinilor si s-a înaltat la cer învaluit într-un nor în slava îngerilor. Doi barbati îmbracati în alb le-au spus celor ce priveau norul: „Barbati galileeni de ce stati si priviti la cer? Acest Iisus care s-a înaltat la cer astfel va si veni precum l-ati vazut voi mergând la cer.”. In felul acesta cei doi îngeri au vestit cea de a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos.
In popor sarbatoarea Inaltarii se mai numeste si Ispas, dupa numele unui barbat care a asistat la minunea Inaltarii Domnului.
Inca din 1920, ziua de Inaltarea Domnului era considerata si Ziua Eroilor, fiind cinstiti toti care au cazut în luptele pentru apararea patriei.
Exista o serie de obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare – ultima în care se vopsesc oua rosii – dar si biserici cu acest hram.
Una dintre acestea este Catedrala Ortodoxa din Târgu Mures, construita în centrul orasului între 1925-1934, la initiativa protopopului Stefan Rusu.
Piatra de temelie a fost pusa la 10 mai 1925, printre participanti remarcându-se si poetul Octavian Goga, ministru la vremea respectiva. Sfintirea a avut loc la 2 decembrie 1934. Biserica a fost construita dupa planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timisoara, fiind realizata în forma de cruce greaca având brate egale. Iconostasul a fost realizat în 1934 de Traian Bobletec din Nazna si pictat de pictorul Virgil Simionescu din Lugoj.
Peretii pronaosului sunt pictati cu reprezentari ale chipurilor sfintilor mitropoliti ai Transilvaniei din secolul al XVI-lea: Ilie Iorest si Sava Brancovici. Acestia sunt încadrati de 12 medalioane cu imaginile celor mai cunoscute biserici din Transilvania.
Cupola centrala ni-l prezinta pe Iisus binecuvântând, iar în Altar exista un impresionant mozaic prezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul. Clopotele au fost prelucrate la Timisoara.
IRINA STOICA
Comentarii