Aflata în capitala Ungariei, în mijlocul Dunarii, insula Margareta este considerata de localnici cel mai frumos loc pentru petrecerea timpului liber, un refugiu racoros în timpul zilelor toride de vara. Are o suprafata de circa 0,965 km2 si este legata la tarm de podul Margareta, de unde poti admira Parlamentul Ungariei – la sud –, si Podul Árpád, la nord, cel mai lung pod din Budapesta.
Acoperita de parcuri, prezinta si o serie de ruine medievale, amintind de importanta ei în Evul Mediu, un cunoscut centru religios presarat cu numeroase biserici si manastiri. S-a numit initial „Insula Iepurilor”, iar actualul nume i-a fost dat dupa ce regele Bela al IV-lea (1235-1270) a facut un legamânt ca, în cazul unei victorii asupra tatarilor, o va trimite pe fiica sa, Margareta, în manastirea dominicana de pe insula, loc în care tânara a ramas 11 ani.
Actuala forma a insulei a fost realizata prin unirea a trei insule separate: FestÞ (Insula Pictorilor), FürdÞ (Insula Bailor) si Nyulak (Insula Iepurilor) la sfârsitul secolului al XIX-lea, pentru a controla fluxul Dunarii. A avut initial 102,5 metri deasupra nivelului marii si a fost înaltata la 104,85 de metri pentru a o pune la adapost de inundatii.
Insula atrage o multime de turisti, dar circulatia cu mijloace de transport motorizate este complet interzisa, cu exceptia unei linii de autobuz, pentru a proteja patrimoniul natural si mostenirea istorica si arhitecturala a insulei. Pe insula exista însa o multime de biciclete care pot fi închiriate, masinute de golf, scutere electrice sau masinute în forma de oua.
Unul dintre punctele de atractie ale insulei este „Turnul de apa” construit în 1911. Ridicat în stil „Art Nouveau” este furnizorul de apa al rezidentilor de pe insula, pentru hotelurile si restaurantele de aici. Din 1912 a fost deschis publicului ca un important centru expozitional, iar de la înaltimea sa se ofera o splendida panorama a orasului si a dealurilor Buda, ca punct de observatie.
Agreabila este prezenta veveritelor, deosebit de numeroase, care împânzesc insula si ies în fata oamenilor de care nu se tem si pe care-i bucura cu asistenta lor. Pe insula se gasesc si ruinele fostei manastiri dominicane ridicate de regele Buda al IV-lea, parte din istoria medievala a Budapestei si cu un important rol religios, fiind înconjurate de gradini frumoase.
In 1914 a fost ridicata aici „Casuta japoneza”, o amintire a influentelor orientale din perioada respectiva, folosita pentru evenimente culturale. Tot pe insula se afla si Baile Termale, care constituie una dintre cele mai vechi statiuni balneare, deschise publicului în 1919 si care ofera o serie de piscine cu apa termala având calitati terapeutice unice.
Pe lânga piscinele interioare si exterioare, exista si o serie de atractii acvatice: toboganele cu apa, râurile cu curent, hidromasajele si zonele de relaxare.
O atractie de o frumusete unica este „Fântâna muzicala”, construita în 1936, opera inginerului Rudolf Peter, care a conceput un sistem prin care apa „sa danseze” în ritmul muzicii. Apa se ridica si cade de la diferite înaltimi creând un spectacol captivant. Fântâna este luminata în diferite culori, iar muzica este la rândul ei de o diversitate exceptionala, de la piese clasice la cele moderne.
Pe insula se gaseste si o mica gradina zoologica, iar pe margini se afla o pista de alergare cu o lungime de 5 kilometri, spre încântarea amatorilor de sport.
Panorama insulei Margareta poate fi cel mai bine vazuta si admirata în timpul unei croaziere pe Dunare, dar principalele atractii ale insulei pot fi descoperite la pas, în aer liber, în uriasul parc de-a lungul Dunarii.
IRINA STOICA
Comentarii