Oamenii de stiinta au identificat cel mai vechi vin din lume, o picatura de vin alb cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, descoperita într-un sit funerar din Roma Antica situat în sudul Spaniei.
Vinul a fost descoperit în 2019 într-un mausoleu roman de lânga Carmona, un oras în apropierea Sevillei, despre care se presupune ca ar fi fost un mormânt de familie, datând din perioada vechiului oras roman Carmo.
Situl funerar continea sase urne cu ramasite umane, precum si mai multe obiecte, potrivit echipei de cercetatori de la Universitatea din Cordoba si de la Departamentul de arheologie al orasului. Cercetatorii, care au descris descoperirea drept „exceptionala si neasteptata”, au gasit ramasitele unei persoane de sex masculin acoperite de un lichid „rosiatic” în interiorul unei urne funerare din sticla, sigilata.
Analiza profilului mineral al lichidului si detectarea anumitor polifenoli caracteristici, care se regasesc în orice vin, au permis cercetatorilor sa stabileasca faptul ca lichidul este vin alb, transmite DPA/Agerpres.
Lichidul s-a colorat în timp, posibil din cauza „reziduurilor solide continute în urna”, au precizat oamenii de stiinta. Identificarea originii vinului s-a dovedit a fi cea mai dificila provocare, deoarece acesta nu poate fi comparat cu alte resturi de vin de la acea vreme, au precizat cercetatorii. Cu toate acestea, ei au gasit asemanari cu profilul mineral al vinu-rilor albe din prezent, produse în Montilla-Moriles, o regiune viticola din estul orasului Carmona, si cu vinurile Jerez/Xeres/ Sherry din Jerez de la Frontera.
În timp ce vinul a fost folosit pe scara larga de catre romani pentru ritualurile de înmormântare datorita semnificatiei sale religioase, resturile de vinuri antice descoperite pâna în prezent erau uscate, adesea „absorbite în peretii vaselor”, potrivit cercetatorilor, care au precizat ca în acest caz este vorba despre „cel mai vechi vin antic conservat în stare lichida”.
Anterior, cel mai vechi vin descoperit era o sticla din Speyer, Germania, gasita în 1867, despre care se presupune ca ar proveni din secolul al IV-lea, potrivit unui comunicat al Universitatii din Cordoba.
Faptul ca ramasitele acoperite de vin apartineau unui barbat nu reprezinta o coincidenta, potrivit cercetatorilor, care au subliniat faptul ca, o lunga perioada de timp, în epoca romana, femeilor le era interzis sa guste din aceasta bautura.
NICUSOR DINCA
Comentarii