Muncitorii care tocmai începusera lucrarile pe un santier din nord-estul Braziliei au descoperit mai multe oseminte umane si cioburi de ceramica, dar surprizele nu se terminasera înca.
Foarte repede, sapaturile efectuate în acel sit din orasul costier Sao Luis au dezgropat mii de obiecte stravechi ce ar putea data din urma cu 9.000 de ani. Un tezaur care, potrivit arheologilor, ar putea rescrie istoria asezarilor umane din Brazilia.
Arheologul care coordoneaza sapaturile, Wellington Lage, marturiseste ca nu avea nicio idee despre ceea ce urma sa descopere atunci când gigantul brazilian din industria constructiilor a contactat compania lui, W Lage Arqueologia, în 2019, pentru a realiza un studiu la fata locului, o procedura standard înainte de constructia de locuinte.
Acoperit de vegetatie tropicala si marginit de aglomerarea urbana în continua expansiune din Sao Luis, capitala statului Maranhao, situl se întinde pe sase hectare.
Pe parcursul cercetarilor sale, Wellington Lage a aflat ca au fost facute descoperiri interesante în acest sit înca din anii 1970, iar o bucata de maxilar uman a fost gasita în 1991. În curând, echipa sa a gasit mult mai multe obiecte: o multime de unelte de piatra, cioburi de ceramica si oase.
Dupa patru ani de sapaturi, au fost scoase la iveala 43 de schelete umane si peste 100.000 de obiecte antice, potrivit Institutului brazilian de Istorie si Patrimoniu Artistic (Iphan), care a anuntat aceasta descoperire „grandioasa”.
Cercetatorii vor face de acum un inventar al obiectelor, le vor analiza în de-taliu, înainte de a le expune si de a-si publica rezultatele, însa primele descoperiri atrag deja atentia comunitatii stiintifice.
Cu 1.400 de ani mai vechi
„Lucram de patru ani si abia am zgâriat suprafata”, insista Wellington Lage, în vârsta de 70 de ani, originar din Sao Paulo, a carui sotie si ai carui doi copii sunt, de asemenea, arheologi. Wellington Lage a dezvaluit ca echipa sa – ajunsa de acum la 27 de membri, inclusiv arheologi, chimisti, un istoric si un documentarist – a identificat patru epoci diferite în acel sit. Stratul superior a fost lasat de populatia Tupinamba, care traia în regiune atunci când colonistii europeni au înfiintat orasul Sao Luis în 1612, informeaza AFP/ Agerpres.
Urmeaza un strat de obiecte antice tipice popoarelor din padurea amazoniana, urmat de un „sambaqui”: o gramada de ceramica, cioburi si oase folosite de anumite comunitati indigene pentru a-si construi casele sau pentru a-si îngropa mortii.
Mai jos, la o adâncime de aproximativ doi metri, se afla un alt strat, lasat de un grup care a facut ceramica rudimentara si a trait în urma cu aproximativ 8.000-9.000 de ani, potrivit estimarilor. Acel strat este mult mai timpuriu decât cel mai vechi „pre-sambaqui” descoperit pâna acum în regiune, ce dateaza din urma cu circa 6.600 de ani, a precizat Wellington Lage. Dupa parerea lui, „acest lucru ar putea schimba complet istoria nu doar a regiunii, ci a întregii Brazilii”.
Oamenii de stiinta dezbat de multa vreme despre momentul si felul în care primii oameni au ajuns pe continentul american venind din Asia.
Descoperirile specialistului brazilian sugereaza ca primii oameni s-au stabilit în aceasta regiune a Braziliei de astazi cu cel putin 1.400 de ani mai devreme decât se credea pâna acum. Arheologii planuiesc analize mai detaliate pentru a data obiectele cu mai multa precizie.
Situl reprezinta deja „o piatra de hotar în preistoria braziliana”, a explicat Iphan într-un comunicat de presa. Potrivit insti-tutului brazilian, „descoperirea este o marturie a istoriei îndelungate a asezarilor umane” în regiune, „dezvaluind un trecut care precede” perioadele deja documentate.
Arheologul Arkley Bandeira, de la Universitatea Federala din Maranhao, care construieste un laborator si un muzeu pentru a gazdui aceasta comoara, subliniaza ca situl ar putea oferi informatii pretioase despre cultura si istoria popoarelor antice disparute cu atât de mult timp în urma. În opinia sa, aceste descoperiri „joaca un rol crucial în relatarea istoriei noastre îndelungate”.
NICUSOR DINCA
Comentarii