Asezata la o altitudine de 900 de metri, fiind considerata una dintre putinele manastiri situata la o asemenea înaltime, pe Valea Prahovei, Manastirea Caraiman, cu obste de calugari are hramul „Inaltarea Sfintei Cruci”. De altfel, sfântul locas pare ocrotit de Crucea Eroilor Neamului care domina poiana de sus din vârful muntelui.
Manastirea a fost înfiintata în anul 1998 la initiativa Preacuviosului Parinte Gherontie Puiu. Acesta fiind bolnav în urma unui accident vascular se afla într-un sanatoriu din Sinaia când a avut un vis în care i s-a aratat Maica Domnului îndemnându-l sa caute un loc lânga o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Semnul distinctiv al locului era un brad cu sase ramuri. Parintele a ascultat îndemnul Maicii Domnului si a pornit în aflarea locului pe care l-a gasit dupa îndelungi cautari.
In luna octombrie 1998, Arhiepiscopia Bucurestilor primeste printr-o Hotarâre a Consiliului Local al orasului Busteni un teren cu o suprafata de 13.000 m.p. pentru ridicarea unei manastiri. In anul 2000, la data de 20 iunie patriarhul de atunci al tarii, Teoctist Arapasu, aproba înfiintarea Schitului Caraiman cu hramul „Inaltarea Sfintei Cruci” si locul este sfintit de Teodosie Snagoveanul, care la vremea respectiva era Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, actualmente Arhiepiscopul Tomisului.
Suprafata a fost suplimentata în anii 2001 si 2002, ajungând la 23.500 m.p. Intre anii 2000 si 2001 au fost ridicate biserica de lemn cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”, un aghiasmatar, un corp de chilii si s-a pus piatra de temelie a bisericii de zid cu hramul „Inaltarea Sfintei Cruci”. Biserica a fost tencuita pâna în anul 2007 si pâna în anul 2010 au fost construite si alte cladiri anexe: chilii, trapeza, arhondaric.
La 1 iulie 2008, Schitul Caraiman cu hramul „Inaltarea Sfintei Cruci” este ridicat la rangul de manastire, staret fiind parintele Gherontie Puiu pâna în anul 2010, când se retrage din aceasta functie din cauza vârstei înaintate. In 2014 este chemat la Domnul.
Incepând din anul 2011, în cadrul Manastirii Caraiman functioneaza Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce. In cadrul acestuia se organizeaza conferinte, seminarii si evenimente cultural-educative.
Manastirea pare un adevarat colt de rai având ca fundal Caraimanul. Chiar de la intrare se vad cele doua biserici: cea de piatra, pe partea stânga si cea de lemn în dreapta. In spate sunt chiliile, construite în forma literei U, aliniate în dreptul muntelui. Inauntrul paraclisului din lemn, construit în jurul bradului cu sase ramuri, trunchiul este închis între patru pereti din lemn, fiecare latura fiind împodobita cu icoane si Sfânta Cruce.
Manastirea detine, pe lânga multimea icoanelor si una considerata facatoare de minuni si particele din moastele câtorva sfinti.
IRINA STOICA
Comentarii