Aflata în satul Oslobeni, comuna Bodesti, judetul Neamt, Manastirea Dumbravele, cu obste de maici, are hramurile „Intrarea în biserica a Maicii Domnului” si „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.
Numele „Dumbravele” a fost preluat de la o dumbrava de stejari care exista aici în secolul al XVIII-lea. In anul 1721 câtiva calugari care vietuiau aici au construit un schit cu o biserica din lemn. In anul 1900 i s-au adaugat clopotnita si câteva chilii. In perioada comunista, în urma decretului din 1959, a fost transformata în biserica de mir. In 1991 schitul a fost reînfiintat si trecut sub obladuirea Manastirii Bistrita.
Din nefericire, în 1993, în urma unui scurt circuit Schitul a ars din temelii. Ca prin minune, din acest incendiu devastator au scapat icoanele din biserica, asezate în noul paraclis cu hramul Sfântul Nicolae, finalizat în 1998. Printre acestea se remarca icoana Maicii Domnului – Axionita, considerata facatoare de minuni.
Noua biserica de caramida a fost construita între 1994-1998 si sfintita la 1 noiembrie 1998. Schitul a primit în 2002 statut de manastire, care în 2008 a fost transformata în manastire de maici.
Biserica este în forma de cruce cu o singura turla în stil moldovenesc. Interiorul a fost pictat între anii 2002-2008 în fresca, de pictorul Ciprian Istrate din Piatra Neamt. Catapeteasma si mobilierul bisericesc au fost executate de sculptorii bisericesti din Târgul Neamt.
Asezamântul monahal detine si câteva obiecte de pret, cu valoare istorica. Pot fi amintite clopotul turnat la Brasov în 1800, un potir din anul 1841 si un policandru mare pe care sunt inscriptionate numele donatorilor.
Ridicata la 27 de kilometri sud de orasul Târgu Neamt si la 23 de kilometri de municipiul Piatra Neamt, Manastirea Dumbravele este o veritabila atractie pentru turistii care patrund în aceasta zona splendida a tarii noastre si mai ales pentru credinciosii care, în acest loc de liniste si pace, se simt mai aproape de cer.
IRINA STOICA
Comentarii