Numita si Bisericuta dintre vii, „Manastirea Podgoria Copou” este un asezamânt cu obste de maici, cu hramurile „Duminica Mironositelor” si „Sfintii Atanasie si Chiril”, înaltata în mijlocul unor vii din Gradina Botanica din Iasi.
Ctitorita de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) pe mosia domneasca, a fost ridicata înaintea bisericii Trei Ierarhi. Legenda spune ca în timpul unei invazii tataresti, sotia domnitorului, Doamna Tudosca (Teodosia) a fugit în padure si s-a ascuns în scorbura unui copac. Dupa alungarea dusmanului sotul a gasit-o cu ajutorul câinelui sau de vânatoare si pe locul copacului a zidit în anul 1638 o biserica din piatra sub ocrotirea Sfintilor Atanasie si Chiril. Biserica a fost sfintita la 30 aprilie 1639 de catre patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului, dupa cum mentioneaza prima pisanie în limba slavona. Dupa detronarea lui Vasile Lupu, în 1653, biserica a fost arsa si darâmata, fiind reconstruita de mai multe ori în decursul timpului, astfel încât nu se mai recunoaste nimic din stilul bisericii originare.
Pisania din marmura alba, cu stema Moldovei, aflata pe un perete exterior, contine o informatie în limba greaca prin care se comanda restaurarea manastirii în anul 1702 de domnitorul Constantin Duca, despre care se crede ca a înzestrat-o cu o bucata de pamânt.
Nicolae Mavrocordat extinde daniile, iar în anul 1809 Serafim, egumenul de la Trei Ierarhi, restaureaza monumentul asezând o a treia pisanie.
In 1850 se realizeaza pictura bisericii dar, în 1863, ca urmare a adoptarii Legii secularizarii averilor manastiresti, locasul este desfiintat si transformat în biserica de mir.
Dupa 1960 a fost inclusa în perimetrul Gradinii Botanice din Iasi, cea mai mare gradina de acest fel din tara la vremea respectiva, dar fiind total neglijata a început sa se macine de vreme, având nevoie urgenta de reparatii si restaurari. De aceea, între 1983-1986 s-au întreprins o serie de lucrari cu acest scop prin staruinta preotului paroh Vasile Vaida si cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Pictura noua, în fresca, a fost realizata de pictorii Vasile si Violeta Carp. In tabloul votiv fiind reprezentati Domnitorul Vasile Lupu si Doamna Tudosca.
Manastirea a fost reactivata în 2001 când a primit si hramul „Duminica Mironositelor”. Calugaritele de aici au ateliere în care se ocupa de broderie, croitorie si pictura bisericeasca.
Biserica este o constructie din zid gros, în forma de cruce, fiind compartimentata în Altar, naos, pronaos si pridvor închis. Peretii sunt simpli în exterior, zugraviti în alb si perforati de câte o fereastra dreptunghiulara pentru fiecare încapere. Turla de deasupra naosului este în forma patrata.
O importanta deosebita o are si cimitirul în care se odihnesc o serie de personalitati ale orasului, printre care poate fi mentionat Bogdan Sadoveanu, fiul lui Mihail Sadoveanu.
IRINA STOICA
Comentarii