Aflata în judetul Mehedinti, comuna Strehaia, manastirea, cu obste de maici, are hramul „Sfânta Treime”.
Biserica manastirii a fost zidita din temelie în 1645 de Matei Basarab pe locul unei biserici mai vechi, ctitorie a boierilor Craiovesti, de la sfârsitul secolului al XV-lea. A fost întemeiata ca manastire de calugari si înzestrata de voievod cu mosiile, satele din apropiere si multe alte bogatii.
In 1693, domnitorul Constantin Brâncoveanu adauga bisericii pridvorul si usa de la intrare care se pastreaza pâna în zilele noastre.
O particularitate a bisericii este aceea ca are altarul spre sud. Legenda spune ca în palatul domnesc de la Strehaia s-a nascut Mihai Viteazul.
Biserica este construita dupa un plan dreptunghiular, cu catapeteasma de zid, pridvor deschis si o turla mare deasupra pronaosului. Are ziduri groase de caramida. Naosul, foarte spatios, este despartit de pronaos printr-un zid, lasând o deschidere de marimea unei usi. Pridvorul este sustinut de sase coloane de zid. Pardoseala este din caramida si acoperisul de sindrila.
A fost pictata în 1645 si repictata în 1826 de Barbu Zugravul. Intre 1673 si 1689 a fost sediul Episcopiei Strehaia.
Ansamblul manastiresc de astazi este alcatuit din biserica – monument istoric, beciurile palatului domnesc, fundatiile vechilor chilii si zidul de incinta al vechii cetati medievale.
In 1821 Tudor Vladimirescu a acodat manastirii o importanta strategica datorita aspectului sau de fortareata. Asezamântul a fost implicat în evenimentele de la 1848, când arendasul mosiei manastirii a donat cauzei revolutiei venitul pe un an.
In urma secularizarii, în 1883 este desfiintata, functionând ca biserica de mir pâna în 1958. Intre 1962-1969 este supusa unei ample restaurari. Viata monahala este reluata în 1990, iar din anul 2007 devine manastire de maici.
IRINA STOICA
Comentarii