Aflat în nord-estul Angliei, Newcastle, unul dintre emblematicele orase din Marea Britanie, este asezat pe malul nordic al râului Tyne, la o distanta de aproximativ 15 kilometri de Marea Nordului.
S-a dezvoltat în zona în care fusese asezarea romana Pons Aelius, iar numele sau provine de la castelul construit în 1080 de Robert al II-lea, Duce de Normandia, fiul cel mare al lui William Cuceritorul.
A prosperat ca un centru important al comertului cu lâna si apoi a devenit o cunoscuta zona miniera, datorita minelor sale de carbune. Portul si santierele navale au dus, de asemenea, la dezvoltarea orasului începând din secolul al XVI-lea, dar toate acestea au suferit un declin sever în secolul al XIX-lea. In prezent, orasul este cunoscut însa ca un faimos centru cultural si de afaceri, cu o viata de noapte deosebita.
Newcastle este un oras reprezentativ pentru conurbatia Tynesidu, Marea Britanie, a sasea ca marime din Anglia. O conurbatie înseamna o aglomeratie formata dintr-un oras central în jurul caruia graviteaza din punct de vedere administrativ, economic, politic si cultural alte orase învecinate mai mici.
Trebuie mentionat ca aici se vorbeste dialectul Geordie, cu o pronuntie speciala, avându-si originea în limba vorbita de anglo-saxonii care au migrat dupa sfârsitul dominatiei romane. Acesta reprezinta punctul de plecare al englezei moderne.
Orasul este foarte asemanator cu Londra, centrul sau istoric numit Grainger Town, dupa numele arhitectului care l-a proiectat, Richard Grainger (1797-1861), fiind construit în perioada 1824-1841. Arhitectul a schimbat orasul din caramizi si cherestea în unul de piatra, vestit pentru muzeele, teatrele, monumentele, arenele si centrele sale stiintifice.
Dintre monumentele sale trebuie mentionat în primul rând Castelul Newcastle construit între 1172-1177 de Henric al II-lea, pe locul celui ridicat de Robert al II-lea. Este unul dintre cele mai bune exemple ale unei cladiri normande în Anglia. Sapaturile arheologice realizate aici au scos la lumina, pe lânga ramasite ale fortului roman Pons Aelius, vestigii ale vechiului castel din lemn si morminte din cimitirul anglican din Monkchester.
Primul pod peste Tyne a fost construit de romani în jurul anului 122. O serie de poduri de lemn au fost distruse în urma incendiului sau a inundatiilor, iar planurile pentru un pod de piatra au fost începute în jurul anului 1250, cu sprijinul proprietarilor locali si a episcopilor din Durham, York si Caithness. Acesta a rezistat pâna la marea inundatie din 1771.
Ulterior, un nou pod de piatra a fost finalizat în 13 septembrie 1779, dupa ce consiliul orasului a depus petitia Parlamentului. Piatra de temelie din partea de nord a fost pusa de Sir Matthew White Ridley la 25 aprilie 1775, iar piatra de temelie din partea de sud a fost pusa în 1776.
Actualul pod în forma de arc a devenit emblema orasului. A fost proiectat de firma de inginerie „Mott, Hay si Anderson” si a fost inaugurat oficial de regele George al V-lea, la 10 octombrie 1928. Este clasata a zecea cea mai înalta structura din Newcastle.
In 1655 Robert Trollop a construit Casa Breslelor, o cladire în care se întâlneau guvernantii oraselor. Centru al vietii sociale, era totodata locul în care se reuneau breslele si instantele judecatoresti.
Remarcabil este si Muzeul Discovery, un muzeu de stiinta si istorie locala. A luat fiinta în 1934 si adaposteste pe lânga exponate gen turbine, nave, beciuri si expozitii militare care permit turistilor interactiuni.
Pe lânga celebrul club de fotbal – Newcastle United F.C., fondat în 1892, al optulea ca vechime din Anglia, orasul prezinta si o galerie închinata povestilor pentru copii în care sunt arhivate cele mai frumoase carti de povesti din lume. Totodata aici functioneaza o librarie si un teatru în care amatorii pot îmbraca la dorinta costume adecvate.
Mai pot fi amintite Centrul pentru Viata sau Centrul Baltic pentru Arta Contemporana, Galeria de Arta, care pot fi admirate cu ocazia unui tur organizat.
IRINA STOICA
Comentarii