• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Razbunarea falsificatorului de tablouri

Razbunarea falsificatorului de tablouri

12 mai 2025
in Terra X
A A

Binele si Raul reprezinta deopotriva notiuni etice si estetice, iar fenomenul artistic – de orice natura – include aspecte ce pot fi mai mult sau mai putin periculoase.

Un exemplu devenit, fatalmente, „clasic” este cel al tablourilor falsificate si apoi prezentate ori vândute ca fiind originale. Teoretic, aici ar trebui sa intervina expertii autentici si corecti, care sa limpezeasca si sa garanteze categoric un verdict.

Pentru a ilustra acest fenomen cel putin detestabil am ales unul dintre cele mai notorii cazuri de falsuri de arta, poate al doilea ca „rasunet”, dupa cel al furtului capodoperei lui Da Vinci, „Mona Lisa”. Vorbim despre pictorul olandez Han van Meegeren (1889-1947), fara îndoiala, foarte valoros ca artist, dar care a ales sa se ocupe de falsificarea operelor altor pictori, deja devenite celebre.

Motivul sau: obtinerea de avantaje materiale cât mai mari, cu orice pret. În situatia prezentata, „victima” a fost conationalul sau Johannes Vermeer din Delft, iar calea nefericita pentru care a optat falsificatorul a creat mare confuzie si un adevarat cutremur în lumea artelor plastice, în primul rând dintr-un motiv aproape incredibil: specialisti din domeniu cu înalta experienta au considerat ca unele dintre falsurile magistral realizate erau, de fapt, tablouri originale!

Veritabilul scandal de mare amploare a avut în realitate un fundament politic cu nuante extrem de grave, la sfârsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Mai mult, elementul cu cea mai mare greutate al cazului a fost si a ramas unic în întreaga istorie a artelor.

Urmarit penal pentru tradarea Olandei prin vânzarea unui pretios tablou de Vermeer liderului nazist Hermann Göring, van Meegeren a trebuit sa lupte, efectiv – nu pentru a-si demonstra nevinovatia, ci tocmai pentru a demonstra ca opera cu pricina era de fapt un fals ingenios, pictat chiar de el!

Dar exista si un revers al medaliei, favorabil lui: demonstrându-si fapta infama, falsificatorul era mutat din categoria tradatorilor, în cea de… erou al Rezistentei! Trecând astfel de la tradator la erou al rezistentei!

Demonstrarea propriei sarlatanii în fata unui judecator nu constituie niciodata o strategie de aparare buna, însa a functionat de minune pentru van Meegeren!

La sfârsitul razboiului, Aliatii au pus mâna pe un tablou mai degraba ciudat, prezentat ca un pretios Vermeer din anii 1650, pe care criminalul de razboi Hermann Göring, mâna dreapta a lui Hitler si mare jefuitor de arta, si-l însusise în Olanda, în timpul ocupatiei naziste: „Hristos si femeia adulterina”. La momentul respectiv, nu se stia clar daca acesta putea fi sau nu un tablou furat de la o familie evreiasca. Ancheta asupra provenientei sale i-a condus pe Aliati la un pictor olandez bogat si excentric: Han van Meegeren.

Suspectul îsi parasise sotia si copiii pentru a trai cu o actrita tânara si era deja cunoscut pentru moravurile sale îndoielnice, petrecerile fastuoase date în timpul ocupatiei germane si consumul excesiv de alcool si morfina. Când a fost întrebat de unde a obtinut tabloul vândut lui Göring, pictorul a refuzat sa vorbeasca, atitudine care s-a întors împotriva lui, fiind deja limpede ca Hitler pierduse razboiul.

Pictura a fost declarata original, fara niciun dubiu, iar cel care îi vânduse dusmanului nazist „comoara culturala” nu putea fi decât un tradator de tara!

Van Meegeren a fost judecat rapid sub acuzatia de colaborationism si încarcerat pe 29 mai 1945. Numai ca halucinanta situatie avea un substrat mult mai profund si mai grav.

Format la Academia de Arte Frumoase din Haga împotriva dorintei tatalui sau, Han van Meegeren, ca pictor talentat, a creat lucrari valoroase, în stilul Art Nouveau. Dar, dupa câteva succese initiale, expozitia sa din 1922 a fost demolata de critici. Respins, frustrat si lipsit de bani, tânarul a început sa realizeze copii de înalta calitate ale maestrilor flamanzi, pe care le vindea clientilor bogati de pe Riviera.

În 1934, a vândut primul sau Vermeer fals. Astfel, el a reusit sa acumuleze o avere considerabila si a cumparat o vila pe Coasta de Azur. A pus apoi la cale un plan pentru a-i însela pe criticii si expertii care îi distrusesera cariera, demonstrând un geniu tehnic si psihologic incredibil, iar razbunarea sa „a functionat” ani de zile. În cele din urma, tot el a reusit, cu multe eforturi, sa-si demonstreze… vinovatia.

Prin urmare, intuitia personala a unor „experti” de încredere nu mai este considerata o baza fiabila pentru evaluarea operei unui pictor atât de complex precum Vermeer.

Analiza de laborator a devenit, de asemenea, esentiala pentru întelegerea picturii lui Vermeer si a picturii olandeze din secolul al XVII-lea.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Turnul lui Hercule

Urmatorul Articol

Ruine din Marele Zid Chinezesc

Articole Similare

Terra X

Natura, opera de arta

19 mai 2025

Creatiile artistice, prin definitie, sunt „sprijinite” de un suport fizic care confera...

Terra X

Palatul Beylerbeyi

19 mai 2025

Una dintre mândriile Istanbulului o constituie palatele sale, bijuterii arhitecturale împodobite cu...

Terra X

Turnul lui Hercule

12 mai 2025

Inclus în Patrimoniul UNESCO din anul 2009, „Turnul lui Hercule”, înaltat în...

Terra X

Planeta pisicilor…

5 mai 2025

Într-un superb film de animatie vechi de peste cinci decenii, adresat deopotriva...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Terra X

Castelul São Jorge

5 mai 2025

Aflat pe cea mai înalta colina din centrul istoric al Lisabonei, Castelul...

Urmatorul Articol

Ruine din Marele Zid Chinezesc

Lupul preistoric, readus la viata?

Drone sau altceva?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Citeste mai departe
Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.