Ultima masa a lui Iisus cu apostolii sai înainte de a fi crucificat – Cina cea de Taina – reprezinta unul dintre cele mai emblematice momente din Biblie. Acum, 2.000 de ani mai târziu, arheologii îsi canalizeaza eforturile pentru a gasi locatia exacta a acesteia în Ierusalim.
Ei presupun ca întâlnirea biblica ar fi avut loc în „camera de sus” a unei case cu doua etaje, cu pereti de calcar si acoperis rosu, înclinat, care înca se afla în oras. Locatia a fost documentata în mai multe lucrari datând cel putin din secolul al IV-lea d.Hr., care a fost si momentul în care crestinii au început sa viziteze camera pentru a onora ultimele momente de libertate ale lui Hristos înainte de crucificare.
Camera, cunoscuta si sub numele de „Cenaclu”, a fost initial o sala de rugaciune care putea gazdui mai mult de 120 de persoane. „Cenaclul” se afla în orasul vechi al Ierusalimului, pe Muntele Sion, care este situat deasupra portii de sud si a fost construita cu coloane mari, ramificate, care sustineau un tavan boltit si un acoperis rosu înclinat care se afla si astazi acolo. Deoarece cercetatorii nu au putut efectua sapaturi arheologice, ei nu pot confirma daca cladirea a existat în timpul Cinei de Taina.
În 1884, crestinii ortodocsi greci au descoperit ceea ce se crede a fi cea mai veche harta a Ierusalimului în timp ce construiau o noua biserica în Madaba, Iordania. Harta a fost creata în anul 560 d.Hr. ca o reprezentare a Tarii Sfinte care arata Cardo Maximus (strada principala) care se întinde de-a lungul sectiunii centrale si doua structuri sacre la capatul sudic (partea dreapta jos) care au fost identificate prin acoperisurile lor rosii.
Toate peisajele au fost descrise în limba greaca, inclusiv Poarta Damascului si Plaza din partea stânga, Poarta Jaffa din partea de sud în partea de jos si Bethlehemul în extrema dreapta. Însa abia în 2017, David Christian Clausen, lector adjunct în studii religioase la Universitatea din Carolina de Nord, a observat ceva neobisnuit – exista o cladire cu acelasi acoperis rosu, înclinat, ca si „Cenaclul” si se afla în aceeasi locatie.
Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa suspecteze ca „Cenaclul” a fost locul în care a avut loc Cina cea de Taina, însa aveau nevoie de mai multe dovezi, care au aparut într-un desen din secolul al VI-lea descoperit în Italia în 1846.
Desenul îl arata pe Iisus calatorind pe un magar prin portile de sud ale orasului, cu „Cenaclul” pe fundal. Conform Evangheliei lui Ioan, Iisus s-a întors în „Cenaclu” dupa învierea sa, legând reprezentarea sa si a Mariei Magdalena de povestea biblica.
Autoritatea Israeliana pentru Antichitati (IAA) si-a propus sa testeze teoria prin utilizarea tehnologiei laser si a imagisticii fotografice avansate pentru a înlatura toate actualizarile aduse „Cenaclului” de-a lungul anilor si a dezvalui cum arata initial în timpul Cinei de Taina.
GABRIEL TUDOR
Comentarii