• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Valea rubinelor din Myanmar

Valea rubinelor din Myanmar

2 ianuarie 2025
in Terra X
A A

Adânc în jungla birmaneza, pe coastele zimtate ale muntelui unde jurnalistul si romancierul francez Joseph Kessel a venit sa caute inspiratie pentru „Valea Rubinelor” în 1955, într-un loc despre care se spune ca este inaccesibil, un grup bizar de femei vegheaza asupra pietrelor pretioase, descrise ca având culoarea „sângelui de porumbel”.

Devreme, la ora sapte dimineata Ma Yy Chit Kyi ajunge la mina, la capatul unui mic drum de pamânt, care urca spre jungla, unduindu-se ca un sarpe. Acolo, sus, un loc misterios, abia zarit aproape de vârfuri, domina valea maturata de lumina blânda a zorilor.

Un mic altar dedicat lui Buddha, încarcat cu ofrande, pare sa guverneze în acest teatru grandios din salbaticia înaltimilor, de unde încearca sa atinga cerurile zeilor.

Mirajul zilei de mâine

Întotdeauna, silueta feminina, ce pare o naluca întrupata din stânca si vazduh, începe prin a se ruga. Fara a proceda astfel, ea e convinsa ca nu ar avea nicio sansa sa gaseasca cele mai frumoase pietre.

Mai exista un motiv foarte serios, venit de fapt dintr-o credinta straveche: rubinele sunt „creaturi” întelepte, dar nu se arata femeilor decât foarte rar, chiar daca, din motive nestiute, în aceasta regiune se nasc mai mult fete decât baieti.

În realitate, la cei 38 de ani ai sai, Ma Yy Chit Kyi este una dintre putinele femei care detin o mina de rubin; cu toate, sunt cel mult doua sau trei, dar ea continua de fapt o traditie, la fel ca mama si ca bunica ei, de la care a deprins aceasta „ocupatie” cu totul si cu totul insolita. Pe de alta parte, averea sa este cunoscuta de toti si a ajutat-o sa câstige respectul oamenilor.

În urma cu câtiva ani, ea a cumparat acest teren si a sapat o groapa folosind dinamita. O turbina a functionat fara odih-na de atunci, pentru a trimite apa vietii înapoi, în vale. Apa nefiind doar ceea ce numim metaforic „elixirul vietii”, ci si o „unealta” indispensabila în activitatile localnicilor, dar si mai presus de orice, speranta si uneori certitudinea, ca viata lor poate sa cunoasca si clipe frumoase.

Tributarii „febrei rosii”

De cel putin opt sute de ani, secreta si inaccesibila, valea Mogok a hranit cu comori subpamântene noptile oamenilor. Pietrele sale pretioase au fost purtate de razboinicii din Birmania antica pentru protectia în lupta, au fost oferite zeitatilor hinduse pentru o soarta mai buna, i-au împodobit pe regi birmanezi, i-au îmbogatit pe colonistii englezi si fac astazi sa „dospeasca” averi ale unor mari afaceristi chinezi.

120.000 de oameni locuiesc aici, pe trei sferturi din rubinele planetei si pe mii de alte pietre pretioase. Pe o suprafata de numai 16 kilometri patrati, subsolul ascunde un tezaur inimaginabil, la care guvernul birmanez reglementeaza cu mare strictete accesul.

În majoritatea cazurilor, femeile conduc afacerile într-o tara în care inegalitatile de gen sunt mult mai mici decât la vecinii sai, reprezentând trei sferturi din lucratorii din Mogok si din munti.

Vânzatori, proprietari sau culegatori, ele sunt mai presus de toate fiintele care traiesc în valea rubinelor. Acesta pare a fi un pa-radox, dar el deriva… din alt paradox: femeilor li se interzice intrarea în mine, deoarece credintele stravechi considera ca încalcarea acestei legi nescrise le va aduce tuturor ghinion.

Mogok, asezarea din inima vaii, se împarte în doua zone. La vest se afla majoritatea minelor, în timp ce la est se desfasoara comertul si viata sociala. Pe malul lacului – fosta mina principala a englezilor – fostii colonisti –, care s-a umplut cu apa odata ce i-a fost sapat subsolul si despre care se spune ca este supravegheata de spiritele minerilor morti se afla piata Mani.

Ca în fiecare dimineata, Ma Cho Tu sta la taraba ei cu numarul 107. Si-a reajustat longyi, tinuta cotidiana din Birmania. Apoi, s-a ocupat de ritualul cotidian, desfasurând în fata ei bucatile de material care îi ascund comorile. În lumina solara, încep sa straluceasca în flacari multicolore cioburi de rubine, abia mai mari decât un deget, safire, peridote, lapislazuli.

În jurul lui Ma Cho Tu, peste 400 de tarabe adunate sub un acoperis de tabla sunt aproape toate ocupate de femei. Fiecare a trebuit sa plateasca 3.000 de kyats (mai putin de 2 euro) pe saptamâna pentru a-si vinde pietrele acolo.

Negustorii si negustoresele din spatele tarbelor însufletesc majoritatea chipurilor Asiei; indieni, chinezi, nepalezi si multi altii adusi de vânturile destinului au ajuns sa se stabileasca aici de-a lungul secolelor. Iar descendentii lor nu au plecat niciodata, lasând „febra rosie” drept mostenire generatiilor urmatoare, cu toate ca regiunea este cunoscuta si prin alte minerale din topul pietrelor pretioase, cum ar fi safire, spinele, turmaline sau lapis lazuli.

Piramidele bogatiei

„Sufocati” de imensa bogatie nevazuta, cei mai multi localnici vietuiesc în realitate într-o saracie crunta. Minerii îsi risca viata în fiecare clipa, folosindu-se de dispozitive si mecanisme improvizate, care sa le usureze putin efortul de a scotoci în maruntaiele muntelui ciobul de piatra datator de speranta. Pe de alta parte, câstigul lor este incredibil de mic: cel mult 2 dolari pe zi!

În lungul lant ce duce catre marii bijutieri si în cele din urma la saloanele luxoase, unde femei cu aparenta de zeite îsi etaleaza colierele, bratarile, cerceii si celelalte podoa-be înnobilate cu stralucirea orbitoare a briliantelor, dupa mineri vin negustoresele scolite de obicei de mamele si bunicile lor pentru a recunoaste dintr-o privire valoarea unei pietre pretioase brute.

Aceste femei se declara multumite, cu câstigul lunar de circa 100 de dolari, adica putin mai mult decât salariul mediu al tarii lor!

Majoritatea rubinelor valoroase, de cea mai buna calitate, sunt trimise direct antreprenorilor chinezi bogati din Shenzen sau Shanghai.

Aceasta, în conditiile în care Statele Unite au plasat produsele birmaneze sub embargo, iar marcile de top au impus un embargou: Cartier, Tiffany & Co. si La Marquise au anuntat ca nu vor mai importa rubine din Mogok.

Dar în „valea rubinelor”, viata localnicilor curge în continuare prin aceeasi albie…

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

19 decembrie 1906 – S-a nascut liderul sovietic Leonid Brejnev

Urmatorul Articol

Legende ale muntilor din România

Articole Similare

Terra X

Spirala timpului

7 iulie 2025

Un gen cu totul special de arta, într-o forma primara a sa,...

Terra X

Templul Lotus

7 iulie 2025

Aflat în inima orasului New Delhi, acest templu este închinat religiei Bahá’í,...

Terra X

Între doua lumi

30 iunie 2025

Lumea artelor plastice este ca o mare agitata, pe care curenti de...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Terra X

Un veac de sinceritate

23 iunie 2025

Ca sa-ti respecti statutul si verticalitatea incontestabila de artist valoros autentic, trebuie...

Terra X

Muzeul Prado

23 iunie 2025

Aflat în capitala Spaniei, Madrid, muzeul Prado contine una dintre cele mai...

Urmatorul Articol

Legende ale muntilor din România

Inteligenta artificiala poate prezice aroma unui whisky

Kiribati, prima tara de pe Pamânt care intra în noul an

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.