1. Cum este definita, în general, minciuna?
2. Ce filozof si teolog crestin (354-430 d.Hr.) a scris eseul „Despre minciuna”?
3. Ce ofiter aristocrat german din secolul al XVIII-lea a fost cunoscut pentru istoriile sale vânatoresti încarcate de exagerari, drept care a ramas în memoria oamenilor un mare mincinos, devenind chiar personaj literar?
4. Ce poet român (1858-1919) a scris poezia „Minciuna sta cu regele la masa”?
5. Ce compozitor român (1901-1938), îndraznet aviator si parasutist, a compus în 1931 tangoul „Minciuna”, interpretat cu mult succes de Jean Moscopol.
6. Ce dramaturg italian (1707-1793) a scris comedia „Mincinosul”?
7. Cine a realizat, în 1997, filmul american „Mincinosul mincinosilor”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „MOBILIER”
1) Prin mobilier se întelege ansamblul mobilelor dintr-o locuinta, un edificiu, un parc, existând chiar piese stradale. 2) Tâlharul din mitologia greaca se numea Prokust. 3) „Cavalerii Mesei Rotunde” erau eroii unor legende arthuriene aparute înca din secolul al XI-lea. Erau barbati viteji care îsi puneau viata si sabia în slujba binelui, câtiva dintre ei pornind în cautarea Sfântului Graal. Printre ei se aflau eroi ca regele Arthur, Galahaad, Lancelot si altii. Toti se asezau în jurul unei mese rotunde astfel încât erau egali între ei. 4) In Principatele Române din secolul al XIX-lea, „divanurile ad-hoc” erau adunari speciale cu scopul de a exprima vointa poporului privitor la Unirea celor doua tari. 5) Piesa absurda „Scaunele” a fost scrisa de Eugen Ionescu (Ionesco). 6) Monumentala sculptura „Masa tacerii” poarta semnatura lui Constantin Brâncusi. 7) Filmul „Jiltul sirenei” a fost realizat în regia lui Steven Schachter.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii