Armenia a fost o nava de transport operata de Uniunea Sovietica în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a transporta atât soldati raniti, cât si încarcaturi militare.
Construita în 1928 la Leningrad, Armenia a fost rechizitionata de marina sovietica pentru a fi utilizata ca nava de transport si spital. La sfârsitul lunii octombrie 1941, armata germana a izolat Peninsula Crimeea, asediind Sevastopolul. Pentru sovietici, singura cale de a intra sau de a iesi din orasul asediat era pe mare.
La începutul lunii noiembrie, Armenia, vopsita cu marile cruci rosii ale unei nave-spital, a fost însarcinata cu scoaterea soldatilor rusi raniti, a personalului medical si a civililor din Sevastopol. Dupa ce a parasit portul la primele ore ale diminetii de 7 noiembrie, capitanul vasului a primit ordin sa acosteze la Ialta, la câtiva kilometri est de Sevastopol, unde nava, deja supraîncarcata, urma sa primeasca si mai multi pasageri.
La ora 07.00, Armenia a plecat din Ialta, însotita de doua barci înarmate si doua avioane de lupta. Desi partile laterale si partea superioara erau vopsite cu simboluri mari de cruce rosie, avea un armament antiaerian usor, pentru ca transportase anterior trupe si provizii militare si calatorea cu escorta militara.
La aproximativ 40 km de Ialta, Armenia a fost atacata de un bombardier mediu Heinkel He 111 si lovita în plin, rupându-se în doua si scufundându-se în doar patru minute.
Chiar si dupa cea mai mica estimare de aproximativ 5.000 de morti, scufundarea navei Armenia ramâne cel mai mortal dezastru maritim din istoria rusa si sovietica. În ceea ce priveste pierderile de vieti omenesti în urma scufundarii unei singure nave, acesta este adesea cotat ca fiind al treilea cel mai grav din istoria mondiala.
GABRIEL TUDOR
Comentarii