Natura jocului actoricesc înseamna ca artistii – indiferent cât de populari sunt – trebuie pur si simplu sa interpreteze orice partitura care li se încredinteaza. Fie ca este vorba de a-si etala calitatile de actori totali, de a-si mari veniturile sau pur si simplu de a explora genuri si stiluri diferite, artistii sunt adesea bucurosi sa faca alegeri care îi fac sa joace „împotriva tiparelor”.
Uneori, performantele lor, de-a dreptul uimitoare, ramân întiparite în memoria noastra colectiva. Alteori, chiar si cele mai bune si mai neobisnuite încercari dispar pur si simplu în eter. Din aceasta perspectiva, iata câtiva actori îndragiti despre care ati uitat ca au jucat rolul unor ucigasi cu sânge rece.
Michael Keaton în „Masuri disperate”
Afirmarea lui Michael Keaton ca actor a venit pe fondul abilitatilor sale comice prodigioase, un talent pe care îl foloseste perfect într-o serie dintre rolurile sale cele mai emblematice, de la Beetlejuice la Batman. Si, desi în cele din urma s-a dovedit a fi un interpret la fel de bun în spatiul dramatic, un personaj malefic este înca o aparitie rara în opera lui Keaton.
O astfel de abatere a aparut în thrillerul Masuri disperate, din 1998, în care Keaton joaca rolul unui sociopat care a existat cu adevarat – Peter McCabe, închis pentru crime multiple.
Atunci când un agent FBI disperat descopera ca McCabe are o maduva osoasa perfect compatibila pentru fiul sau bolnav de leucemie, criminalul se foloseste de propunerea agentului pentru a orchestra o evadare sângeroasa. Filmul a fost însa un esec rasunator la box-office si a disparut aproape imediat din mintea publicului.
Drew Barrymore în „Seductie otravitoare”
Cu toate controversele din viata reala a adolescentei Drew Barrymore, personajul ei de pe ecran a reusit de obicei sa stârneasca simpatia cinefililor. Fie sub forma inocentei neîngradite a surorii mai mici a lui Elliot în E.T. sau a superspionului carismatic Dylan în Îngerii lui Charlie, farmecul dulce si ironic al lui Barrymore a fost întotdeauna incontestabil.
Seductie otravitoare o gaseste pe Barrymore jucând în mod constient împotriva „tipului” ei de atunci si îmbratisând imaginea de fata rea care a ajuns sa o defineasca în epoca tabloidelor. Actrita îsi asuma rolul lui Ivy, noua cea mai buna prietena a Sylviei (interpretata de Sarah Gilbert).
Ivy, geloasa pe viata de familie stabila a Sylviei si având o atractie insatiabila fata de tatal ei, începe sa se insinueze în viata familiei în moduri din ce în ce mai periculoase – inclusiv (dar nu numai) prin crima. Si în timp ce faza de fata rea a lui Barrymore traieste în infamie nostalgica, filmul Seductie otravitoare a fost blamat la un fel de ciudatenie a culturii pop.
Tommy Lee Jones în „Ochii Laurei Mars”
Regizat de Irvin Kershner, si având un scenariu inspirat de romanele lui John Carpenter, filmul Ochii Laurei Mars o are ca protagonista pe Faye Dunaway în rolul unui fotograf de moda care dezvolta abilitatea de a avea viziuni din perspectiva unui criminal în serie. Si, desi este un horror-thriller complet imperfect si uitat, filmul este cel mai interesant pentru aparitia unui anume Tommy Lee Jones.
Jones este un fel de legenda vie a marelui ecran, caracterizat printr-o îmbinare perfecta de încredere dura si bunatate morocanoasa. Ochii Laurei Mars profita de aceasta calitate autoritara inerenta si inverseaza scenariul, prezentându-l pe actor în rolul unui detectiv care vâneaza criminalul în serie alaturi de fotograful omonim al lui Dunaway – pâna când adevarul nefast ascuns de acesta este în cele din urma dezvaluit.
Keanu Reeves în „Asasinul din vis”
Chiar înainte de statutul sau actual de idol al internetului, Keanu Reeves a fost întotdeauna renumit pentru numeroasele sale interpretari de antierou. El poate fi un singuratic cu probleme, un politist sub acoperire sau o anomalie cibernetica creata pentru a garanta continuarea unei techno-distopii… dar, într-un arhetip sau altul, el este aproape întotdeauna personajul pozitiv. Si, desi exista câteva exceptii notabile, unul dintre cele mai uitate exemple de Reeves care merge împotriva Binelui apare în thrillerul Asasinul din vis, din 2000.
În aceasta pelicula, Reeves interpreteaza rolul unui criminal în serie notoriu, David Allen Griffin, care îl urmareste pe ofiterul sau anchetator în noua sa casa dupa pensionare si îl chinuie fara mila cu crime continue care îl implica direct. Filmul a depasit pragul de rentabilitate din punct de vedere financiar, dar a fost puternic ironizat de critici la lansarea sa.
Un punct proeminent de disputa printre recenziile negative? Performanta lui Reeves în rolul raufacatorului, nominalizat la premiile „Capsunica”, antiteza Oscarurilor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii