• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Povestea Trenului Regal

Povestea Trenului Regal

11 noiembrie 2024
in Blitz
A A

Volumul, de Tudor Visan-Miu si Andrei Berinde, cu o prefata semnata de Alteta Sa Regala Principele Radu si o postfata semnata de istoricul Cornel Jurju îi invita pe cititori într-o calatorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au strabatut tara pe caile ferate.

„Cartea cuprinde povestea Trenului Regal, care este si istoria monarhiei în România si ceea ce este impresionant, în afara acestor date tehnice, este chiar ceea ce a reusit sa stabileasca Trenul Regal, aceasta legatura între Familia Regala si români, toate calatoriile si momentele importante din istoria Familiei Regale fiind legate de acest tren”, a spus Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii „Ora Regelui” de la TVR, la lansarea cartii.

Descriind unul dintre „momentele triste” al calatoriilor Trenului Regal, noaptea de 3 ianuarie 1948, când Regele Mihai pleaca în exil, Andrei Berinde a prezentat un citat, regasit în paginile cartii, scris de Mircea Ionitiu în 1993: „Trenul Regal a pornit spre Savârsin, unde era pregatita o oprire. Obloanele trenului erau lasate. La Predeal un mic grup de activisti de partid strigau, fara tragere de inima, «Traiasca Republica Populara Româna!», la Brasov si Fagaras, grupuri de regalisti s-au adunat pentru a întâmpina trenul, cântând Imnul Regal. Bietii oameni, care nu stiu cum de au aflat traseul si ora Trenului Regal, au înfruntat nu numai întunericul si gerul, dar si ostilitatea garzilor comuniste pentru a aduce salutul lor si pentru a transmite un ultim mesaj de încurajare a regelui lor”.

In 1866, România avea zero kilometri de cale ferata, întemeietorul dinastiei nationale, Regele Carol I, izbutind ca în timpul domniei sale sa impulsioneze caile ferate române sa prinda contur.

Trenul Regal a devenit o realitate fireasca si necesara, care a legat provinciile Regatului României. Trenul Regal si-a recuperat menirea originara începând din anul 2012, când a fost redat în folosinta Familiei Regale, în cadrul unor deplasari prin tara, informeaza Agerpres.

„Trenul Regal face legatura între locuri din tara, dar si o altfel de legatura, inefabila, între Coroana si comunitati, între trecut si viitor, între realitatea concreta, adesea demoralizanta, de zi cu zi si idealul de societate spre care tindem, uneori în ciuda tuturor dezamagirilor zilei. Trenul Regal este locul care respira un altfel de leadership, o cârmuire (nepolitica) plina de demnitate, masura, bun-simt, profunzime, discretie, modestie si, mai ales, continuitate.

Este actualmente cel mai vechi tren regal din Europa si singurul dintre cele fabricate înainte de 1945”, afirma Alteta Sa Regala Principele Radu, în prefata cartii.

Tudor Visan-Miu este doctor în istorie (2023), absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Pasionat de istoria familiilor, institutiilor si mentalitatilor, a publicat volumele „La scoala cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” (2016), „O viata – Tudor Visan-Miu în dialog cu Dinu Zamfirescu” (2019) si „Maresalii Palatului. Curtenii regilor României, 1866-1947” (2022).

Andrei Berinde (n. 1983) este un iubitor al istoriei feroviare, colectionar de fotografii si ghid de turism. Cunoscator al infrastructurii CFR din perspectiva de calator si cercetator, Andrei Berinde a publicat, în ultimele doua decenii, o serie de studii privitoare la dezvoltarea feroviara în România, de la jumatatea secolului al XIX-lea si pâna în zilele noastre.

 

Târgul de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Luna noiembrie are în centru, din punct de vedere religios, sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, iar traditionalul târg dedicat acesteia va avea loc în perioada 8-10 noiembrie, la Muzeul National al Taranului Român (Soseaua Kiseleff, Nr. 3, Bucuresti).

„Muzeul National al Taranului Român (MNTR) marcheaza sfârsitul toamnei si ultimele zile de dulce înainte de intrarea în Postul Craciunului invitându-si publicul la Târgul de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, unde, timp de trei zile, de vineri pâna duminica, 10 noiembrie 2024, de la orele 10.00 pâna la 18.00, 50 de mesteri, anticari si artisti vin din toata tara cu obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe, obiecte din lemn”, informeaza MNTR.

Nu vor lipsi mierea, prajiturile, turta dulce, plantele de leac, tuica, sucurile naturale, fructele si legumele, iar vizitatorii vor redescoperi frumusetea gesturilor ce stau marturie în lucrurile mestesugite deopotriva de tarani, artizani si artisti.

„În folclorul religios românesc, dintre cei doi arhangheli mai venerat este Mihail. Se spune ca el poarta cheile raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este harazit sa mai traiasca, fiind si un stapânitor al vazduhului, alaturi de prorocul Ilie.

Prima saptamâna din luna este numita în popor Saptamâna Miristei, deoarece este saptamâna în care se termina însamântarile de toamna si începe aratul miristilor pentru însamântarile de primavara. Cea de-a doua saptamâna are în centru sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei cu sabii si puteri ocrotitoare asupra oamenilor si a turmelor de oi”, precizeaza institutia muzeala. Intrarea este libera, informeaza Agerpres.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Biopsia lichida

Urmatorul Articol

Actori îndragiti, în roluri… „criminale”

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Actori îndragiti, în roluri... „criminale”

7 noiembrie 1941 – Scufundarea navei-spital „Armenia”

Tema: „MINCIUNA”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.