Aceasta metoda promitatoare în monitorizarea cancerelor, ar trebui sa devina disponibila pentru un numar mai mare de pacienti în Franta, în cadrul unui program anuntat de mai multe entitati din sectorul sanatatii.
„Astazi, Franta se remarca prin aceasta investitie în biopsia lichida”, a declarat Pierre Mezeray, unul dintre directorii grupului farmaceutic elvetian Roche, care participa la acest parteneriat.
Grupul Roche colaboreaza în cadrul parteneriatului cu institutul francez Gustave Roussy, unul dintre principalii actori francezi implicati în lupta împotriva cancerului.
Aceasta tehnologie este considerata pe scara larga ca fiind una dintre realizarile majore din ultimii ani pe plan medical, iar anumiti observatori o considera demna de a fi recompensata cu premiul Nobel. Ea permite monitorizarea evolutiei unui cancer printr-o simpla recoltare de sânge, nu printr-o biopsie clasica, o metoda ce implica prelevari mult mai greu de efectuat. Noua tehnologie cauta sa depisteze prezenta în sânge a ADN-ului anormal, produs de catre tumori, informeaza AFP/Agerpres.
Intentia este de a alcatui un portret foarte precis al cancerului la nivel molecular, pentru a propune terapii tintite. Într-un mod care este înca ipotetic, aceasta tehnologie ar putea, de asemenea, într-o buna zi, sa favorizeze depistarea precoce a bolii.
Pentru moment, ea este utilizata în principal pentru a monitoriza anumite cancere pulmonare, prin câteva mii de teste care sunt realizate în fiecare an în Franta. Însa parteneriatul anuntat vizeaza si alte tipuri de cancere, pentru a le permite pacientilor sa participe la studii clinice.
În toata Franta, clinicile si spitalele vor trimite esantioane echipelor de medici de la institutul Gustave Roussy, la Universitatea Paris-Saclay, care le vor analiza cu ajutorul instrumentelor produse de grupul Roche.
Proiectul a fost salutat de specialistii din sectorul sanatatii, care vad în el o oportunitate de a face biopsiile lichide sa devina accesibile pentru un numar mult mai mare de pacienti.
„Detinerea unei foarte mari platforme de secventiere a ADN-ului va fi un atu”, a declarat cercetatorul Alain Thierry, specialist în biopsie lichida. „Acest lucru va permite scaderea costurilor si a timpului de asteptare a rezultatelor”, a adaugat el.
NICUSOR DINCA
Comentarii