1. Ce se intelege, de obicei, prin otrava?
2. Despre care rege din antichitatea greaca se spune ca s-a obisnuit de foarte tânar cu otrava imunizându-se, iar când, invins in lupta, nu a reusit sa se otraveasca, l-a rugat pe unul dintre supusii lui sa-l injunghie?
3. Ce mare familie italiana din secolele XV-XVI, originara din Spania si jucând un rol important in istoria Italiei, a ramas celebra si printr-o otrava?
4. Cum se numea boierul care l-a otravit pe domnul Munteniei Patrascu cel Bun (1554-1558)?
5. Cine a pictat tabloul „Socrate bând cupa de otrava”?
6. Cine a publicat, in 1929, romanul „Cutia cu bomboane otravite”?
7. Cine a relizat, in 1944, filmul american „Arsenic si dantela veche”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „JUCARII”
1) Prin jucarie se intelege un obiect cu care se joaca de obicei copiii. In mod figurat poate insemna bagatela, fleac. 2) „Cartea cu jucarii” a fost scrisa de Tudor Arghezi. 3) Filmul frantuzesc „Jucaria” a fost realizat de regizorul Francis Veber. 4) „Simfonia jucariilor” apartine compozitorului austriac Leopold Mozart (1719-1787), tatal lui Wolfgang Amadeus Mozart. A fost atribuita o vreme lui Josef Haydn si ulterior lui Michael Haydn. 5) Romanul „Magazinul magic de jucarii” a fost scris de Angela Carter (1940-1992). 6) Filmul american „Jucarii” (Toys) a fost realizat de regizorul Barry Levinson. 7) In 1971 s-a deschis „Muzeul jucariilor” din Nürnberg.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii