• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Piticii din alimentele viitorului

Piticii din alimentele viitorului

3 februarie 2010
in Stiinta
A A

Industria agroalimentara s-a imbogatit cu o noua disciplina: nanotehnologiile sau arta de a structura materia la scara nanometrica. Aceste particule de un milion de ori mai mici decat un fir de nisip, din ce in ce mai mult folosite ca aditivi in produse alimentare, modifica alimentele noastre obisnuite fara sa fim constineti de asta si fara sa fim neaparat informati de prezenta lor. Ce rol au in alimente? De pilda, in sare sau in cafea, impiedica formarea cocoloaselor. Pe ambalaje, blocheaza apa, ultravioletele si aerul, prelungindu-se astfel conservarea lor. Incluse in complementele alimentare, acestea aduc un aport de vitamine, enzime si de alte molecule benefice pentru sanatate.

Daca e sa se dea crezare unor economisti, acest sector va fi unul dintre cele mai promitatoare din industria alimentara, trecand de la 5,3 miliarde de dolari – cifra de afaceri – in 2005, la peste 20 de miliarde in 2010. E vorba de experti germani care sunt convinsi de faptul ca nanoparticulele vor aduce mai multa securitate alimentara si noi senzatii gustative datorita texturilor si aromelor noi. Care sunt proprietatile scontate?

Efectul antiaglomerant

 Prin introducerea oxizilor metalici, cum ar fi siliciul in prafuri (sare, cafea, contimente…) se evita formarea cocoloaselor. Particulele de siliciu absorb apa la suprafata lor, formand legaturi intre hidrogen si lichid. Aceste noi particule se lipesc de prafuri si impiedica suprafata lor de a adera intre ele.

Efect antibacterian

 Argintul e cunoscut de secole pentru proprietatile sale antibacteriene. La scara nanometrica e incorporat in ambalaje sau in solutii lichide. In primul caz, alimentele se conserva mai bine. In cel de-al doilea, sunt revendicate efecte benefice pentru sanatate.

Protectia alimentelor

 Materialele constituie o bariera impotriva oxigenului din aer, a ultrasunetelor sau apei. Integrate in ambalaj, maresc durata conservarii.

Cea mai buna absorbtie in organism

 Vitamine, omega 3, sau arome pot fi incapsulate in casete biodegradabile pentru a favoriza asimilarea lor. Cea mai mare parte din nano repertoriate oficial, sunt complemente alimentare. In SUA, acestea nu au nevoie de prezentarea unui dosar care sa dovedeasca ca nu prezinta nici un pericol pentru sanatate. In Europa se impune acest lucru. Printre moleculele-vedeta se numara argintul sub forma ionica despre care se stia foarte putin. Si, cu atat mai putin sub forma de nanoparticule. Trecerea acestuia in sange, inima, creier, ar putea avea efecte nedorite pentru sanatate. Ingestia nanopaticulelor reprezinta insa un risc imposibil de evaluat. Expunerea lor prin ingestie e putin studiata. Ca si migratia lor din ambalaje in alimente. O situatie confuza care a nelinistit ONG-urile si asociatiile de consumatori.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Pestera vietii

Urmatorul Articol

Tunul spatial

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Furnicile se sacrifica pentru a-si salva colonia

15 decembrie 2025

O echipa de cercetatori de la Institutul de Stiinta si Tehnologie din...

Spectacolul cunoasterii

Grasimea viscerala îmbatrâneste creierul!

8 decembrie 2025

Un studiu prezentat recent la congresul anual al Societatii Radiologice din America...

Spectacolul cunoasterii

Colonii umane în tuburile de lava ale Lunii

3 decembrie 2025

Dezvoltarea unor baze umane pe Luna sau pe Marte, a devenit o...

Spectacolul cunoasterii

Imn din Babilon reconstituit dupa 3.000 de ani

23 noiembrie 2025

Un proiect international realizat în colaborare de experti de la Universitatea Ludwig-Maximilians...

Spectacolul cunoasterii

„Carnea” din seminte de floarea-soarelui

18 noiembrie 2025

Un deseu banal din industria uleiului se transforma într-un burger vegan care...

Spectacolul cunoasterii

Limbajul secret al plantelor

11 noiembrie 2025

Pentru mult timp, plantele au fost considerate organisme tacute si pasive. Le...

Urmatorul Articol

Tunul spatial

Zapada

11 februarie 1847 - S-a nascut Thomas Alva Edison

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.